Var inte rädd för det som är nytt

SPEL

Hur hittar man enklast vinnaren i ett travlopp?

Räkna ut vem som tar ledningen. Men lira bara om oddset är intressant.

Jag använder den taktiken på V64 i morgon.

Först ut av mina spetsvinnare är Hambofuxen i V64-3, ett vackert kallblod, en sån där häst som barnen skulle vilja rida på. Hambofuxen är snabb ut och frontar, lita på det. Senast var det lite OS-feeling när körande Jens Eriksson försökte sig på ett Mühlegg-ryck efter 500 meter. Hambofuxen ledde stort in i sista sväng men åkte dit mot Hegerapp sista biten. Insatsen var ändå klart bra och, som sagt, spets tar han och sen ska han slås.

Zeus L. i V64-5 är lillebror till Ataraxi L. Per Lennartsson säger att Zeus är minst lika bra och då bör han ju räcka i sin låga klass. Senast var han grym när han älgade runt till vinst på 16,0/2140 volt i snöstorm. Hästen såg okörd ut. Spets och slut?

I V64-6 har jag lagt ribban högt. Jag vet att Eye Opener vinner felfri, men nu är det ju travtävlingar det handlar om. Han är lite väl osäker. Så jag spelar en slant på att Witasp leder runt om med startblixten Rapid Friend.

Jag välkomnar nytänkande

Något helt annat: Travexpress tjafsas det mycket om nu. Bakåtsträvare – eller vi kanske ska kalla dem travfundamentalister? – sågar testet med snabbare travtävlingar jämns med fotknölarna.

Jag har ingen aning om just travexpress är bra eller dåligt, men applåderar nytänkande. Jag är inte typen som sparkar undan benen för ett barn som håller på att lära sig att gå. Hur skulle samhället se ut i dag om ingen hade vågat vidga vyerna? Då hade vi fortfarande varit grottgubbar och slagit ihjäl varandra med klubbor.

Nej, vi måste inse att tiderna förändras; just tid är en bristvara i ett alltmer uppspeedat samhälle. Själv tycker jag att man lika gärna kan köra första loppet klockan fem. Sen kan man såsa sig igenom tävlingsdagen och ändå vara klar halv nio. Men, som sagt, prova vad som helst. Var inte rädd för att experimentera. Var som barn, undersök allt och räkna med skrubbade knän innan det blir bra. Var inte rädd för travtalibanerna och deras stenålderstänkande.

Veckans tips