Svenska Spel om kritiken: Det var en goodwill-gest

1 av 2
Spel på Lazutina - inga pengar.
SPEL

Svenska Spel behandlade OS-distanserna 50 km herrar och 30 km damer på olika sätt efter dopningsskandalen på spelvarianten Toppen.

Men efter kritik ger man nu vinst även till dom som spelat på ryssen Ivanov.

Det var upprorsstämning bland tipparkåren igår och massor av upprörda läsare hörde av sig till Sportbladet då de ansåg att Svenska Spel inte behandlade herrarnas 50 km och damernas 30 km likadant efter dopnings-skandalen. Först kördes 50 km herrar där Johan Mühlegg diskades efter ett positivt dopningstest. Svenska Spel betalade dock ut vinst till dom som spelat Mühlegg på Toppen.

Senare kördes 30 km för damer.

Segraren Lazutina diskades efter dopningsbeskedet men här betalade Svenska Spel ut vinst till dom som spelat på tvåan i loppet, italienskan Paruzzi.

Spel på Lazutina innebar därmed förlorade pengar.

"Det var enligt våra regler"

Varför var ni inte Svenska Spel konsekventa i sin bedömning?

- Vid herrarnas lopp dröjde beskedet till efter 24.00 tävlingsdagen och då fastställdes Mühlegg som segrare enligt våra regler. Vid damernas lopp kom beskedet tidigare. Men nu gör vi en utbetalning även till dom som spelat på Ivanov som en goodwill-gest. Det kostar oss 400 000 kronor, säger Pelle Kotschak på Svenska Spel.

Många undrar också varför ni erbjuder singlar och dubblar enbart på nätet och inte hos ombuden?

- Singlar och dubblar kräver ett mer sofistikerat säkerhetssystem än det vi har i dag. Vi kör detta på nätet ett tag framåt för utvärdering och ska titta på hur vi skulle kunna hantera detta via ombudskanalen.

Hittills är det bara ett fåtal matcher som kan spelas som singel eller dubbel. När ökar ni antalet?

- Samma svar där. Vi gör ingen förändring förrän utvärderingen av detta test är klart, avslutar Pelle Kotschak.