Elitloppet blir inte ens spännande

SPEL

Om 19 dar släpper startbilen fältet i Elitloppsfinalen.

Men räkna inte med spänning, räkna med uppvisning.

Varenne, Il Capitano, vinner med 15 meter på nytt världsrekord.

Den sista ”negerpojken” dog i helgen.

Hela vintern och våren har jag letat motbud. Någon måste väl kunna ge Varenne en liten match. En efter en har de hypotetiska motbuden fallit ifrån, likt ”tio små negerpojkar”.

I lördags strök den sista med. Scarlet Knight fick däng av stallkompisen Gigant Neo. En häst som ska mäta sig med Varenne tar självklart inte stryk av Gigant Neo. Inte för att Gigant Neo är dålig, han är Sveriges bästa fyraåring, men Varenne bollar givetvis med honom.

Scarlet Knight var jättebra. Men han visade sig vara gjord av kött och blod. Vi som trodde att han något slags freak eller monster. Nu kan det förstås vara så att han hade en usel dag: han bråkade strax före start och travade väl inte som bäst i första sväng? Sen har hästen en svaghet, faktiskt, han går inte att reglera. Det fällde honom i lördags.

Ingen lyssnade på varningen

Tarzan varnade för det innan men ingen lyssnade. Han sa: ”Det är Scarlet själv som bestämmer tempot. En dag kanske någon hänger med honom i ryggen och då vet man inte vad som händer. Men tyvärr så går han bäst när han får tåga i sitt eget tempo. Jag skulle förstås hellre se att han kunde gå bakom hästar.” Att Melander körde bort honom, som Thomas Nilsson sa i TV 4, skriver jag inte under på. Tarzan körde sin häst exakt som han ville.

Jag var själv med och skrek om Scarlet Knights förträfflighet. Hade jag så fel? Blir han inte en världsstjärna? Är han bara en ruskigt bra unghäst? Jag får nog lämna ett typiskt Tarzan-svar här: Vi får se.

Varenne var det ja. Han vann Lotterian ”som vanligt” och han vinner Elitloppet ”som vanligt”. Heder åt Stig H som körde för seger med Victory Tilly. Nästa gång de möts är det i Elitloppet. Vårt hopp står vid att Varenne har en dålig dag, a la Scarlet Knight i lördags. Allt kan hända, tydligen.