Nu drömmer jag om en ny skräll

"Tarzan" sa ja till elitloppsstart för Scarlet Knight

SPEL

Tack, Stefan Melander. Du räddade Elitloppet.

Scarlet Knight är kanske inte något seriöst hot mot Varenne, men jag ger väl blanka fasen i logiken: stor sport handlar om hjärta och känslor. Hjärnan lämnar vi hemma

Jag drömmer om en duell i finalen. David mot Goliat. Scarlet Knight mot Varenne.

Svaret på bönerna? Scarlet Knight är hästen som ska utmana super-Varenne.

Tidigt i våras när jag hade ett längre snack med Stefan "Tarzan" Melander om Scarlet Knights eventuella start i Elitloppet fick jag en stark känsla. Han kommer att ställa upp. Jag provocerade och påstod att det var utsiktslöst, korkat och meningslöst att gå ut mot Varenne.

"Scarlet har sin bästa säsong framför sig"

Vänta ett år, då slipper du honom, sa jag. Varför då? svarade Tarzan. Scarlet Knight kanske har sin bästa säsong framför sig. Han förklarade också vilket unikum det rörde sig om: Han blir aldrig trött, man skulle vilja stoppa in huvudet i honom och titta, försöka hitta hemligheten bakom hans enorma kapacitet.

Sen kom förlusten i Kungapokalen på Åby. I tv skreks det om bortkörning och Tarzan blev utbuad av delar av publiken. Det var patetiskt och pinsamt. Själv tänkte jag direkt att något måste vara fel. Scarlet Knight var inte lika fin, han travade illa.

I onsdags testade Tarzan Scarlet Knight i ett jobb på Solvalla. Hästen öppnade med 08,5 första 500, lätt. Travet var plötsligt klockrent och han joggade vidare till 13,8 i 1 700 meter. Jag har aldrig sett en häst promenera 13,8 i träning, men i onsdags gjorde jag det. Direkt efter jobbet pratade jag med Tarzan och han bara log. "Vad tyckte du? Jag körde med lättare balans. På Åby travade han dåligt men i dag var han fantastisk", sa Melander.

Redan då insåg jag att han skulle ställa upp i Elitloppet. Ni ska vara med, va? sa jag. Tarzan vägrade svara, men jag såg svaret i hans ögon. De skrek JA.

Smart uppdelning av general Koch

Klaus Koch, elitloppsgeneralen, är smart. Han har placerat Scarlet Knight i heat två. Han sparar godbiten och mötet mot Varenne till finalen. Spår fyra för Scarlet Knight är lysande, särskilt när värsta motbudet, Victory Tilly, fick spår åtta. Snacka om fet nitlott för Stig H. Snacka om bortlottad.

Tarzan har för resten redan lagt upp taktiken i försöket:

- Jag måste gasa från start. Om jag inte laddar för fullt kan jag lika bra ge upp. Vår chans ökar förstås när Victory Tilly fick spår åtta.

Vad jag tror? Jag tror, nej förresten, jag drömmer om lätt seger från spets i försöket, kanske på 1.11 och sen ett spår innanför Varenne i finalen. Då kan det kanske, kanske bli en match, i alla fall i min vilda fantasi. Övriga 14 hästar är nämligen pinsamt chanslösa mot Varenne.

Tyvärr.

Micke Nybrink