Kusk vårdas i respirator

Christer Nylander svårt skadad i olycka

SPEL

Travkusken Christer Nylander, 55, skadades svårt vid en olycka på Bergsåker i går.

I natt vårdades han i respirator på Sundsvalls sjukhus.

– Läkarna säger att det ser rätt så bra ut, men de vill hålla honom sövd på grund av smärtorna, säger hustrun Maine till Sportbladet.

Foto: Peter Kjellerås
Christer Nylander.

Christer Nylander, ett meriterat namn i trav-Sverige med över 1 000 segrar bakom sig i karriären, startade i går i tävlingarnas första lopp med hästen Nettan.

Med mindre än 600 meter kvar av loppet satt kusken i tredje par invändigt, när plötsligt ledande Eli Cha Cha, styrd av Lars-Göran Söderberg, bröt inåt.

– Jag låg utanpå Söderbergs häst och såg hur ekipaget bröt inåt banan. Lars-Göran försökte korrigera, men krokade i Madonna Index och det var då det small, säger kusken Ulf Ohlsson.

Åskådare på plats vittnar om en otäck krasch.

– Nylander hade inte en chans att undvika smällen och flög högt i luften, som i en katapult. Efteråt landade han på höger axel och rullade runt. Det såg mycket otäckt ut, och han slogs medvetslös direkt, säger Bergsåkers sportchef Mats Sahlén.

Inga skallskador

Redan innan ambulanspersonal hunnit till platsen fick Nylander inledande vård av Lage Norberg, en amatörkusk som skulle köra Titan Scott i lopp två. Snabbt fördes Nylander till Sundsvalls sjukhus – där man befarade allvarliga skall- och bröstskador.

En första röntgenundersökning visade dock på en bättre prognos.

– Man hittade inga skallskador, utan såg brott på nyckelbenet och ett antal revben. Så det var lite bättre i alla fall, säger hustrun Maine Nylander efter att i natt ha lämnat sjukhuset.

Ska röntgas igen

Den kända travkusken var sövd över natten och kommer att undersökas igen i dag.

– Läkarna vill ta nya röntgenbilder för att försäkra sig om att allt är okej. Är det så, släpper man på respiratorn, säger Maine.

Olyckan är den andra olyckan som på kort tid drabbar Bergsåker. I vintras bröt Bo Eklöf armen och är fortfarande sjukskriven.

– Det är aldrig roligt när något sånt här inträffar och det enda vi hoppas nu är att allt ska bli bra med Christer, säger sportchefen Mats Sahlén.

Anders Burström