I dag står Tarzan i fokus

1 av 3 | Foto: roger schederin
Namn: Stefan Melander. Ålder: 44. Yrke: Proffstränare och en av Sveriges mest kända travfotografer (Foto-Tarzan). Sambo: Med kända proffstränaren Catarina Lundström. Bor: Gård utanför Enköping. Smeknamn: Tarzan. Största meriter: Världsmästare med His Majesty 1995. Vann Svenskt Travkriterium 1998 med Lucky Po. Vann Hambletonian 2001 med Scarlet Knight. Aktuell som: Kör för seger med Scarlet Knight i årets Elitlopp. Har även två andra hästar med i försöken, Super Photo Kosmos och Com Hector.
SPEL

TILLINGE ÅBY, ENKÖPING. För trettio år sedan sprang en liten rödhårig

pojke runt på Solvalla med en stor

kamera och fotade en värld han

älskade mest av allt, kuskar han hade som idoler.

I dag har Foto-Tarzan inga bilder i tidningen.

I dag är det Stefan Melander som hamnar där själv.

- Alla drömmer om att få vinna Elitloppet - jag är inget undantag, säger Sveriges hetaste travstjärna.

Vi pilar höger när vi passerat kyrkan och de vita stängslen tagit slut, skumpar in på en smal grusväg, kryper fram med hav av ängar på båda sidor, och visst, det är Dallas-vibbar lång väg, luktar JR Ewing, cowboy-hatt och whiskey i isat glas, men Tillinge Åby ligger inte i det stora landet i väster, utan i Enköping, i Sverige, och vi möter en ensam väderbiten man som struntat i alla som inte trott på honom, som gått sin egen väg, som spottat i näven och blivit Melander, Stefan, en av världens bästa kuskar, en av klotets bästa tränare.

Rätt långt ifrån den där lilla 15-åringen som folk titt som tätt försökte få utslängd från Solvalla när hans jakt på bra travbilder blev för ivrig.

I dag finns firman Foto-Tarzan kvar, men Stefan Melander hinner inte plåta.

- Nej, men jag skulle gärna vilja. Jag har fotograferingen att tacka för mycket. Jag började plåta åt Einar Andersson när jag var 13 år eller nåt och han lät mig resa mycket runt i världen, så på så sätt lärde jag mig travet genom kameran. Det var läropengar att få se hur tränare arbetade, hur kuskar agerade. I dag kan i princip vem som helst komma och plötsligt köra en häst, men på den tiden tog det många år" det var inte bara att hoppa upp och köra. Du fick knappt gå ut och gå med en häst.

Folk på Valla tyckte lillgrabben hade så många järn i elden att han fick smeknamnet Tarzan när han svingade sig mellan jobben på stallbacken. Ett tag delade han ut resultatlistor, sålde tipsblad, tvättade vagnar och hade hand om nummerlapparna samtidigt - men klagade aldrig.

Det skulle Stefan Melander aldrig göra, han älskar att jobba.

- Jag har aldrig haft semester. Morsan, jag och brorsan och syrran eller vilka det nu var, stack till Spanien för många år sedan. Det var de värsta veckorna i mitt liv! Jag har aldrig mått så dåligt. Jag måste ha nånting att göra, det går inte annars. Jag försökte spela flipper och det gick såna jävla pesetas på bowling och allting, men jag höll på att bli galen. När jag var liten var jag hos mormor på Norrsundet, men då kunde jag åka in till Gävle-travet, ha, ha.

2002 går han runt på en gård som är belöningen för allt slit. Anläggningen utanför Enköping är enorm.

- Jag och "Cattis" (Catarina Lundström) flyttade hit i början av 1990-talet. Då var det bara ett ponnystall, det fanns inga hagar eller någonting. Från min första leasade häst till i dag, om vi ska prata ekonomi, så skulle det vara omöjligt att bygga upp från noll. Det har växt. Förra året var ett extremt år och då sprang våra hästar in 27 miljoner kronor. Nu har vi upp emot 100 hästar i träning.

Rätt hyggligt för en Stockholmskis som en gång i tiden gång på gång nekades proffstränarlicens av Svenska Travsportens Centralförbund.

- Det har varit en massa strul genom åren, sånt som man kan skratta åt i dag. Från början fick jag inte ens fotografera på Solvalla, det var problem redan där. Sedan fick jag inte licensen, utan att förstå varför. Det var förstås otroligt tungt då - och det krävdes att jag skulle vinna VM 1995 för att de där gubbarna skulle ändra på någonting.

Klappar de här farbröderna dig på ryggen i dag?

- Ja, de tycker att det är deras förtjänst. Men de har ingenting med min Hambletonian-seger att göra, så mycket kan jag säga.

Hambletonian, ja. Du vann världens största travlopp i fjol på klassiska Meadowlands, kammade hem 5,5 miljoner och kallades "Swedens man on the moon". Vad betydde segern för dig?

- Jag vet inte ens nu att jag har vunnit" det skulle inte ha gått att vinna det där loppet, men kanske är det därför som Scarlet Knight startar i Elitloppet nu, han är en undantagshäst. Han är en häst som åker från Enköping till New York och vinner - det är hårt bara det.

...du kunde ha sålt honom dagen efter och dragit in runt 30 millar?

- Ja, oh ja. Scarlet var tämligen obrukad som tävlingshäst då, han var i början av sin tävlingskarriär. Därför ville jag köra med honom i Sverige i år också, men man vet inget om framtiden. Det är möjligt att han bara går i år, vi får se. Jag har bestämt mig för att om Scarlet skulle göra flera dåliga lopp efter varandra så skulle han bli avelshingst direkt.

Vad är det som är så speciellt med den här hästen?

- Jag säger som Sören Nordin brukar säga: "tänk om man kunde öppna hästen invändigt och ta av varje del" " han måste vara byggd på något speciellt sätt. Man kan köra en tio, tolv hästar väldigt hårt, men efteråt står Scarlet bara och tittar, helt oberörd. Han är så djävulskt lugn med en otrolig vinnarskalle.

Precis som Melander, som alltid gått sina egna vägar.

Du anses som kontroversiell?

- Nja, jag vet inte vad jag ska svara på den saken. Jag tycker om att ha åsikter, och kan inte låta bli att tala om de åsikterna. Jag kan aldrig ljuga, och tycker om att trycka på lite.

Vid Elitloppet i fjol, fick du inte med Rydens Sensation - och valde att inte anmäla en enda häst i stället. Då blev det ett himla liv.

- Ja" 30 000 på Solvalla skrek åt mig. Men jag kunde mest skratta åt det. Jag visste inom mig vad det handlade om. Jag hade tre hästar som var påtänkta till Elitloppet, men jag strök två stycken, Super Photo Kosmos och Igor Brick, två bra hästar" och då tog Klaus Koch (Elitloppsgeneralen) revansch på mig och stoppade Rydens Sensation. Då blev jag också sur. I år fick jag tidigt reda på vilka hästar som Klas ville ha med. Jag och en arrangör ska kunna prata om saken.

Just den envisheten kan göra Stefan Melander till en vinnare i morgon.

Årets Elitlopp beskrivs som Davids kamp mot Goliat, som Varenne mot Scarlet?

- Man kan inte jämföra hästarna. Varenne är en otrolig häst, men det är Scarlet också. Vi får se. Hoppas att alla hästar kan sköta sig.

Där här blir din fjärde Elitloppsstart - hur går det?

- Jag har vunnit VM, jag har vunnit Hambletonian, jag har vunnit ganska mycket - men en sak har jag lärt mig, det går aldrig att räkna ut något i travet.

En sak är säker - någon segerfest blir det inte.

- Nej, nej, jag firar inte. Efter racet blir det hem och vattna på banorna. De måste vara mjuka inför träningen"

”Jag kör nog bara Scarlet – sen lägger jag av”

Stefan Melander om...

Anders Burström