”Att vinna Elitloppet är störst”

Jori Turja: Det är bara att tacka och ta emot att Stefan kör Scarlet Knight

SPEL

Superhästen Varennes finske tränare Jori Turja trodde på Scarlet Knight i Elitloppet.

Tills han fick veta att Stefan Melander skulle köra hästen.

- Det är bara att tacka och ta emot. Jag har ingenting emot Stefan, men han räcker inte till som kusk, säger Jori Turja till Sportbladet.

Foto: GUNNAR ASK
Efter resan från Italien var det en mycket ivrig Varenne som i går släpptes ut på Solvallas stallbacke. Men Varennes skötare Iina Rastas hade inga större problem att lugna Elitloppets storfavorit.

I går kväll kom storfavoriten Varenne till Stockholm. Från Rom, via Paris och Arlanda anlände superhästen till stallbacken på Solvalla vid 19.00-tiden.

Elitloppsvinnaren är på plats.

Det tror till och med tränaren Jori Turja.

- Går han som senast, när han vann Lotteria, är det ingen som tar honom. Det är jag övertygad om, säger Jori Turja.

Varnar för Stig H

Han tror att värsta hotet kommer från Stig H Johansson, som sitter bakom Albano As och Victory Tilly i försöken.

- Jag tittar inte så mycket på hästarna, utan tror på Stig H. Han är en fantastisk kusk, som kan göra det omöjliga i stora lopp, säger Varennes tränare.

Det andra stora svenskhoppet - förutom Victory Tilly - Scarlet Knight nämns också i diskussionerna, men dessa avfärdar Jori Turja bestämt.

- Hade Stefan släppt hästen åt Jorma Kontio skulle jag varit orolig, men nu? Nej, Stefan har inte den rutin som krävs.

Finländaren Jorma Kontio är förstekusk hos Stefan Melander, men han får nöja sig med att kliva upp bakom Super Photo Kosmos.

Stallets andra häst i Elitloppet.

- Jag kan förstå om Stefan vill köra sin bästa häst på hemmaplan, men Scarlet Knights chanser försämras avsevärt. Jag hoppas inte Melander kastar in Jorma efter försöken. Jag tänker givetvis på Varennes bästa, säger Jori Turja.

Har vunnit 49 milj

Oavsett kuskar i de andra ekipagen kommer Varenne med Giampaolo Minnucci i sulkyn att vara storfavorit i morgon. Världens bäste häst - som vunnit 55 lopp på 65 försök och sprungit in närmare 49 miljoner kronor - är i en klass för sig.

Jori Turja tror och hoppas att han, liksom i fjol, får stå i vinnarcirkeln efter loppet på Solvalla.

- Det vore helt fantastiskt. Att vinna Elitloppet är det största man kan göra inom travsporten. I fjol fick jag smaka på det och det vore inte helt fel att göra det igen. Inte minst publiken är underbar, säger han.

Patrik Thornéus