Blir det inte världsrekord fattar jag inget

Micke Nybrink: Varenne är den störste favoriten någonsin

SPEL

Inte ett moln på himlen. Favoriterna i Elitloppet är i så bra form att deras tränare gråter av lycka.

Men i Elitloppet blir det gärna, som Stefan Melander skulle ha uttryckt sig, "något tok", det händer alltid något oväntat.

Ändå är Varenne den största favoriten någonsin i loppets historia. Blir det inte världsrekord i morgon fattar jag ingenting.

Varenne. Frågan är om vi någonsin sett en bättre häst? Jag tvivlar. Det är lika bra att poängtera det - så att vi vet vad som väntar.

Varenne är kanske inte århundradets klaraste vinnare, men om vi tittar i Elitloppets historia känns han som en av de absolut största favoriterna i modern tid. Förlorar han så är det en praktsensation.

Egentligen räcker det att kolla in hans facit de senaste åren. I fjol startade han 14 gånger och vann 13 lopp. Han drog in cirka 17,3 miljoner efter segrar i Prix d"Amerique, Lotterian och Elitloppet.

I år har han tjänat åtta miljoner på sju starter med nya vinster i Prix d"Amerique och Lotterian. Italienaren har gått fram som en ångvält, gjort mozzarella av allt.

50 kilo tyngre - av muskler

Tränare Jori Turja är ingen skrävlare, men han meddelar att Varenne var lysande i sista jobbet i onsdags, att han lagt på sig 50 kilo muskler, att han är bättre än förra året och att han trivs i dödens, utvändigt ledaren. Jo, vi har sett det, Jori.

Victory Tilly har försökt ta emot honom ett par gånger men blivit avfärdad med ett småleende av Il Capitano som Varenne kallas hemma i Rom.

Om någon gav mig dubbla pengarna på Varenne i morgon skulle jag belåna huset och panta gamla Seaten. Så bra chans har han.

Tarzan kör för världsrekord

Men det finns en person som inte säljer bilen och lirar Varenne.

Han heter Stefan "Tarzan" Melander och han tränar det stora dragplåstret i årets Elitlopp, Scarlet Knight. Tarzan har inte sagt det till någon men jag är övertygad om att han innerst inne tror sig ha en häst som matchar Varenne. Förra året blev Melander utbuad av Solvallapubliken, dagen före Elitloppet. I år har han planerat att bli hyllad.

"Scarlet Knight är den bästa häst jag nånsin tränat och den bästa häst jag nånsin kommer att träna", har Melander mumlat i ett svagt ögonblick när han glömde lägga ut de sedvanliga dimridåerna.

Han säger också att han räknar med att köra världsrekord i morgon, alltså under de 1.10,5 Victory Tilly gick vid Elitloppssegern för två år sen.

En sak står helt klar: Tarzan ställer inte upp för att det är så himla trevligt att åka fin bil och vifta med svenska flaggan till publiken, glöm det, Tarzan menar allvar. Redan i söndags lovade han mig full gas från start i försöket. "Det är bära eller brista som gäller, går det så går det".

Det är just det som kittlar inför morgondagen. Vi vet inte hur bra Scarlet Knight är. Och kusken har alltså inga som helst planer på att lägga sig på rygg.

Det är bara vinst som gäller, no matter what. Nu håller vi tummarna för Tarzan och Scarlet i försöket.

Finalen, mötet mellan Varenne och Scarlet Knight, kan bli något vi aldrig glömmer.