Bästa hästen i sitt livs form

SPEL

Varenne. Bäst i världen. Travvärlden har aldrig skådat en bättre häst. Romaren hade avgjort Elitloppet redan efter 600 meter. Norske HP Paque sträckte händerna i luften. Jag ger mig, varsågod, kör till spets. Varenne skrattade, tackade för hjälpen och vann på nya världsrekordet 10,2.

- Men vi ska köra under 1.09 i finska Mikkeli i mitten av juli, deklarerade tränare Jori Turja.

Jag tror faktiskt att det är möjligt. Banan i Mikkeli är extremt snabb och Varenne har nog aldrig varit bättre. Och när världens bästa häst genom alla tider är i sitt livs form - ja, då förstår ni själva. Kör bara kusken så det ryker hela vägen är det fullt möjligt. Kan det bli 1.08,9 då? Varför inte, uppvisningen i Elitloppet talar inte emot.

I försöket joggade han 10,4, nytt världsrekord. Han gjorde det med ett leende, ungefär som när Florence Griffith sprang 100 meter på 10,49. Oj, så lätt det gick, både för Varenne och Flo-Jo.

I finalen suddade italienaren ut sitt eget, två timmar gamla världsrekord och vann på 10,2. Giampaolo Minnucci, den stolte, härligt smådryge romaren, menade att det hade blivit en segertid under 1.10 om inte hästen sprungit och fjantat sig på upploppet. Det kan vara sant. Varenne är omöjlig att ha någon koll på: han kan se halvslak ut när det drar ihop sig men det finns troligen hur mycket som helst att gasa med.

Varenne är ett fenomen. Han blir aldrig skadad eller sjuk, verkar det som. Givetvis är det tränare Jori Turja som ska ha kredit för det. Det är knappast bara tur som håller hästen frisk och hel. Hur länge Varenne fortsätter tävla blir ingen klok på. Jori Turja säger att Varenne kommer tillbaka och vinner Elitloppet även nästa år. En av ägarna fastslår sekunden senare att det här är sista året. "Ja, ja, vi får la se", säger Turja. Han är luttrad, han vet att ägarna till Varenne ändrar planer för sin häst lika ofta som han själv byter kalsonger.

Hur som helst, Varenne dyker sannolikt upp på Solvalla den 10 augusti, V75 och Jubileumspokalen. Där hoppas jag att även Scarlet Knight ställer upp. Scarlet Knights debut i Elitloppet var lysande. Han lekte sig runt på 10,4 i försöket och slutade trea på 10,6 i finalen, efter att ha gått i dödens på Varenne.

Fasen vet om inte Varenne fått det hett om öronen om inte norske Tronds Smedshammer varit en sån fegis. Hela Solvalla buade när han, utan minsta strid, släppte ledningen med HP Paque.

Själv var jag inte förvånad. Jag kände till taktiken. Vi släpper bara till Varenne, sa man i HP Paques stall efter försöket.

Om Smedshammer försvarat spets hade Scarlet Knight fått rena drömloppet i rygg på Varenne som tvingats harva i dödens.

- Då hade vi kanske knäppt honom. Eller vad tror du Nybrink? undrade Melander.

Säg det, Tarzan. Varenne hade kanske bara petat i en växel till?

10 bästa genom tiderna

Micke Nybrink