Storfavoriterna inga vågade tips

Micke Nybrink: Vi får se en okänd topphäst i V64-6

SPEL

Säga vad man vill om Elitloppet, men det är ändå skönast efteråt. Jag gillar inte kaos när jag ska spela. Jag gillar inte okända motbud. Jag vill ha kontroll.

I morgon får vi se en okänd topphäst i V64–6.

Det har varit en tung period på toton på slutet, för att inte säga usel. En läsare, Hans-Åke, mejlar och säger att jag borde ge mig själv några rediga kängor. Okej, du har rätt. Jag är en iskall kis. Tvi vale. Mina drag i lördags gjorde inget större väsen av sig. Jo, de var med och agerade harar till att börja med, körde så länge lampan lyste, men det var också allt.

Enda lilla ljusglimten var att Eli Sea småskrällde till 7,51 i V75–5. Henne varnade jag för. Slipper jag tjära och fjädrar?

Det är oundvikligt att man hamnar i perioder av oflyt som spelare. När man, som jag, har en förkärlek att jaga hästar som inte är favoriter, kan det bli glest mellan vinnarna – särskilt så här års när det haglar spetsvinnande 2,50-oddsare.

Håll humöret uppe i motlut

Viktigast av allt är att hålla modet uppe. Att vara en bra spelare i medgång klarar vem som helst, att inte tappa kontrollen och skena i motgång är svårare. Kyla och tålamod är vad som krävs. Man får inte bli desperat och hitta (på) vinnare som man aldrig skulle lira när det flyter. Spelen ska alltid vara väl underbyggda och genomtänkta. Form, läge, kusk och odds är nyckelord.

Min tanke när jag letar drag till den här spalten är att bjuda på något extra. Jag tycker att det är ganska färglöst att gapa om storfavoriter.

Fridhems Ambra är klar i V75–1. Är det ett bra tips? Tout ou Rien kan inte torska i V75–2. Tjohej. Visst är jag duktig? Nej, jag hoppar över såna hästar och försöker istället lyfta fram djur som kan höja V75-värdet fem, tio gånger. Självklart vinner inte den här typen av objekt i parti och minut – men, som sagt, på slutet har det varit riktigt nattsvart.

Ingen kändis än – han vinner ändå

T.J.Cocktail i V64–6 i morgon är favorit och jag borde alltså inte mässa om honom. Men han är ingen kändis (ännu) och många kan nog tro att det här är en favorit i fara. Det är det inte. T.J. är en blivande gulddivisionare, om någon frågar mig. 2,50 är ett guldodds.

Veckans tips

ARTIKELN HANDLAR OM