”Ni duger inte ens till skötare”

Jimmy Takter sågar svensk travsport - helt

SPEL

Svenska travtränare duger inte.

Jimmy Takter avlossar en riktig bredsida mot sina kollegor på hemmaplan.

- Många av dem skulle inte ens duga som hästskötare här i USA, säger han.

Foto: PONTUS HÖÖK
Det är en rejäl salva Takter avlossar mot svenskt trav. "I USA är travsporten överlägsen och kvaliten bättre", säger han.

Jimmy Takter lämnade Sverige för 20 år sedan. Han är numera en av de mest framgångsrika travtränarna "over there". Hästar som Moni Maker och Malabar Man har skördat enorma framgångar. Varje år drar stallets hästar in runt 30 miljoner kronor.

Men svensk travsport och dess aktiva har han inte mycket till övers för. I en intervju med Kanal 75 sågar han det mesta och de flesta.

- Hästkulturen i Sverige är inte som den var för 15 år sedan. Det finns många travtränare som inte håller måttet och de lär inte ut något längre till sin personal. Många som kommer hit kan nästan ingenting och vet framför allt inte vad ansvar är.

Bara svensk personal

Trots detta har Jimmy Takter endast svensk personal på nybyggda träningscampen Millenium Farm i New Jersey.

- När de väl fått lära sig är de den bästa tänkbara personal. När de sedan flyttar hem till Sverige igen börjar de hos stortränarna, typ Stig H Johansson.

Även Sportbladets krönikör Micke Nybrink får kritik. I en artikel efter Victory Tillys start i USA kritiserade Nybrink den brutala användningen av körspö under loppen.

- De svenska journalisterna kan väl ändå inte vara så naiva att de tror att Stig H och grabbarna inte utdelar en och annan smäll under loppen även i Sverige. De som kritiserar amerikansk travsport vet inte ett skit vad de pratar om. Förmodligen har de inte ens varit här utan bara svamlar en massa de inte har en aning om.

Tvärtom hävdar Jimmy Takter att djurskyddet är bättre utvecklat i USA.

Bättre och renare

- I Sverige står hästarna i skitiga boxar från klockan 12 på lördagen fram till 7 måndag morgon. Snacka om dålig skötsel.

- Här i USA rengör vi boxarna och tar ut hästarna i hagen varje dag.

Även standarden på hästarna är dålig i Sverige, menar Takter.

- Sverige har relativt bra hästar, men loppen som sådana är ganska dåliga. I USA är travsporten överlägsen och kvaliten på hästarna bättre.

Svenska kuskar ger svar på tal: Han har rätt - och fel...

Björn Byström

ARTIKELN HANDLAR OM