Nya regler irriterar kuskarna

Bestraffad kusk: Det här är terrorverksamhet

SPEL

Nya regler gör att travkuskar som gång på gång driver sina hästar för hårt åker på hårda straff. – Djurskydd, menar regelmakarna.

– Terrorverksamhet, säger en bestraffad kusk.

På lördag avgörs V75 på Jägersro. Miljonerna är i rullning och kuskarna kämpar om stora segerpremier. Men viljan att vinna får inte leda till att hästarna skadas. Därför tillämpar Svenska Travsportens Centralförbund nu nya bestraffningsregler för de kuskar som systematiskt driver sina hästar för hårt.

Först kommer en varning. Skärper sig kusken inte då sätts han under två månader på en bevakningslista. Den som finns på listan blir omedelbart avstängd vid en för tuff drivning. Lutfi Kolgini är en av kuskarna som funnits med på listan. Bara i år har han varit avstängd under 33 tävlingsdagar och fått 60 000 kronor i böter. Kolgini kallar STC:s nya regler ren terrorverksamhet.

”Inte på lika villkor”

– Vi har inte tävlat på lika villkor. Egentligen borde spelarna ha fått den här upplysningen. Jag törs inte driva fullt ut i en tät slutstrid eftersom jag fått den här stämpeln på mig, säger Jägersrokusken till TT.

STC:s avdelningschef Johan Abenius är förvånad över Kolginis utspel.

– Vi ska ha klart för oss vad det handlar om och det är att följa de regler som finns. Man ska inte behöva bryta mot reglerna för att vinna ett travlopp. Vi anklagar ingen för att misshandla djur, men vi måste hålla fanan högt vad det gäller djurskyddet. I Norge har staten förbjudit användningen av köpspö – dit vill vi inte komma i Sverige.

Kuskarna på STC:s lista

Martin Fransson

ARTIKELN HANDLAR OM