Fakta är bättre än känslor

Micke Nybrink: Jag kämpar för att bli en iskall analytiker

SPEL

För att vinna på trav ska man vara en iskall analytiker, en person som lägger känslorna åt sidan och spelar på fakta.

Sådan är inte jag, men jag kämpar för att bli det. Om några år så

?

 Mina taffliga försök som spelare i lördags är knappt värda att kommentera. Jag kan inte skylla på otur, små marginaler eller sjuka hästar. Nej, i stället är det bara att erkänna att jag satt hemma i soffan och skämdes, skämdes och surade. Trav är inte alltid så himla kul.

Jag har ett problem när jag analyserar lopp och letar vinnare. Känslorna tar överhanden. Jag är otroligt svag för fina hästar, så svag att jag ibland bortser från det som räknas: kusk, läge, form, scenario.

Jag önskar att jag vore mer logisk och kalkylerande, lite mer som en maskin. Det är något att eftersträva, i alla fall för mig. Ett visst mått av fyrkantighet skulle inte skada.

Jag kan direkt lista fyra faktorer som någon borde banka, hårt, in i skallen på mig:

1. Kusken – på V75 betyder han extremt mycket. Låt lallaren med fina hästen vinna sina två, tre lopp om året. Bjud på det. Säg grattis. Leta i stället både skrällbud och singelstreck bland de bästa i branschen. I hopplöst svåra lopp får man till exempel aldrig plocka bort kuskeliten, det är en dödssynd. Chansspika hellre en hyfsad häst med Erik Adielsson än en bra häst med Kjelle Bonnläpp.

2. Startspåret – man ska alltid ge sina nyckelhästar, det vill säga spikar, dubbeldrag, vinnarspel, ett bra spår. Hästar med dåliga lägen är bara intressanta om oddset är på tok för högt. Använd dåliga spår åt andra hållet istället, gå emot favoriten när den står illa till.

Kör loppet i badkaret

3. Form – det här har jag tjatat om förr, ska det vara så svårt? Hästen MÅSTE ha visat färsk form i ett lopp. Spela aldrig på gissningar, typ Hultman brukar ha tränat, och köp inga bortförklaringar, ”det var nog bara en tillfällighet”, från tränaren.

4. Loppscenario – kör loppet hemma i badkaret. Vem tar ledningen? Var hamnar favoriten? Illa till, perfekt, då garderar vi eller chansar bort. Jaha, släpps favoriten till ledningen av kärringaktiga konkurrenter – då kanske det inte är lönt att kämpa emot. Det finns, faktiskt, bra favoriter.

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])