Kihlström gör Energetic till en vinnare

Micke Nybrink: Två roliga favoriter – ingen av dem vinner

SPEL

Naglo kan ni spika på V75 nästa lördag. Som han såg ut i semin till Breeders‚ Crown i veckan, joggandes förbi från dödens, med ett gapskratt.

Om en vecka är det final på V75 – årets klaraste?

Ja, ja, men först är det V75-finaler på Valla i morgon. Omgången innehåller två roliga spikar, ingen av dem är favorit.

I Guld surras det om revanschmötet mellan Etain Royal och Tout ou Rien. Jag önskar dem lycka till, tror inte någon av dem vinner. Min givna idé är Energetic (26%). Han börjar bli riktigt toppad nu: hösten och vintern är hans årstid. Senast vann han enkelt trots att han inte alls gillade underlaget och näst senast var han kanonbra tvåa efter en knallhård resa, slagen av Digger Crown. Från spår tre bakom bilen får Energetic en drömresa av ”gubben i lådan” och speedar till seger.

Elit Gelj (V75-4, 42%) är mitt andra drag. Jag lirade honom näst senast men då fick han en långnäsa av Pregnesko Ås. Förlusten sved, Elit Gelj var loppets moraliska vinnare – så det bara skrek om det. Senast mötte han europaeliten, Oscar Schindler och Zerberus, men gick klart godkänt efter en snäll styrning.

Charlotta är en begåvning

Elit Gelj körs av lärlingen Charlotta B Svensson, och det kan man ju alltid ha invändningar mot. ”Eru knäpp, spika en lärling – och en tjej!” Inte ett hårstrå darrar: Charlotta en mycket bra kusk, en begåvning. Hon håller rena catchdriver-kalibern om någon frågar mig. Innerspår med voltstart innebär i klartext pang bom tjoff till spets och sen måste det vara toppchans.

Under avdelningen ”såna vill vi ha” hittar jag Good Grief (15%) i V75-2. Han gick som ett skållat troll efter galopp i lördags.

Self Timer (13%) i V75-7 skulle också smaka. Han möter visserligen Colour August, hästen som svarade för Årets Rökare senast på V64, men Self Timer är också en flygmaskin och om favoriten hetsar upp sig i spets så.

Till sist: V65 är en bra spelform. På söndag spikar jag förstås Pleasant Winner i V65-1, torskar han nu kan han lägga av. Sen vinner Idenors Iller V65-3, slipper ju Järvsöfaks, och så friskar jag på med King Supreme i V65-6. Spets hela vägen – väl?

Helgens tips

Micke Nybrink