Spel är ingen välgörenhet

Micke Nybrink: Är man en svikare om man spelar hos nätbolagen?

SPEL

Är man en svikare om man spelar hos nätbolagen?

Borde man skämmas när man inte gynnar sporten?

Många i branschen anser det.

Vilket dödsnack, en seriös spelare är förstås enbart intresserad av oddset.

I torsdags hade jag och en kompis hittat en så kallad klar. Vi hade svårt att se Torpman Vibb torska i DD-1 i Örebro. Så det var bara att spela. Han vann med halva upploppet. Jo, det är sant, jag har rätt någon gång om året. Vi spelade lika mycket – men polaren, hör och häpna, drog in mer än det dubbla. Jag, min dumme fan, fick 3,61 av ATG medan han hämtade ut till 6,50 hos ett nätbolag.

”Handlar där det är billigast”

Min kompis spelar oftast hos nätbolagen, nästan alltid skulle jag vilja säga, V75 undantaget. Anledningen är enkel: han vill ha så högt odds som möjligt. Att kalla honom osolidarisk är bullshit. Han står förstås sig själv närmast och ”handlar där det är billigast”. Det är ju ingen välgörenhet vi bedriver.

Det här måste alla travpampar och politiker inse.

Vi som spelar skiter väl i var vi gör det. Vi gör det för att vinna pengar, inte för att hålla hästägare, uppfödare och travtränare under armarna. Vi har inget ädelt och osjälviskt syfte med vårt spelande.

Det är ungefär som med spriten. När vi är utomlands köper vi tax free. Då är det julafton. Vi bär hem så mycket vi orkar och lite till, knäandes. Inte fasen känner vi oss taskiga mot Systembolaget i det läget. Stackars staten, nu får de ingen skatt.

Släpp spelet fritt

Så vart vill jag komma? Det är väl självklart? ATG måste få chansen att slåss om oss otrogna spelare på lika villkor mot nätbolagen. Spelet måste släppas fritt – för det är det redan. Just nu är det svängdörrar överallt, utom hos ATG som inte får göra att smack. Gränslöst spel och lägre skatt är den enda rätta vägen.

Men ett gäng politiker som inte har en aning sätter stopp. De säger nej till allt och är helt enkelt sorgliga, noll koll. De fattar inte att de är med och gräver travsportens grav.

Det kommer inte att gå särskilt fort, ännu är bara de första spadtagen gjorda, men om inget görs är det bara frågan om när det är kört. Jag sätter en femhundring på att travet är stendött, typ som i Danmark, om 25 år. Får jag tre gånger? Bäst att kolla med nätbolagen.

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])