Stig H:s attack mot kollegorna

”Om de bara la manken till skulle de också vara tränare”

SPEL

Erik Adielsson, Jorma Kontio och Örjan Kihlström är Sveriges mest vinstrika travkuskar.

Nu får de kritik - av den bäste tränaren.

- Om de bara la manken till skulle de också kunna vara bra tränare, säger Stig H Johansson.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Stig H Johansson tycker inte om utvecklingen med fler lånekuskar i travsverige. "Jag har följt samma utveckling i USA på avstånd under många år och tycker inte om den".

Sedan mitten av 1990-talet har flera travtränare lagt ner sin träningsverksamhet för att i stället enbart köra lopp, som så kallade lånekuskar.

Det är den utvecklingen som oroar Sveriges bästa tränare, Stig H Johansson.

- På lång sikt är det förödande för den sportsliga biten. Om de (lånekuskarna) bara la manken till skulle de också kunna vara bra tränare, säger han till Radiosporten.

Till Sportbladet förtydligar han sin kritik:

- Det är risk för att vi tappar den kapacitet vi har bland tränare, och att det påverkar rekryteringen negativt. Vi är kända för att ha bra tränare och kuskar i Sverige.

Johansson, med över 30 år som travtränare bakom sig, har noterat hur det blivit fler lånekuskar i andra länder och hur det påverkat travsporten.

- Jag har följt samma utveckling i USA på avstånd under många år och jag tycker inte om den. Amerikanska tränare har inte samma seriositet och kapacitet längre, säger Stig H.

Tränarkåren blir sämre

Han tror också att tränarkåren blir sämre om tränarna lejer bort sina styrningar till lånekuskar.

- Alla bra tränare har en egen körsvenskarriär bakom sig. Det är viktigt att veta hur hästarna reagerar både i träning och i tävling. Det kräver så mycket för att vara komplett i tränar- och kuskjobbet, men jag kopplar ihop att vara bra tränare med att vara bra kusk, säger Stig H.

De flesta av tränarna som gått över till att bara vara kuskar har gjort det för att få mer tid över till annat.

- Jag förstår dem. Det är orimligt att hänga med lånekuskarna, då måste du köra fem-sex dagar i veckan och dessutom ta hand om 150 hästar. Jag har hållit på med det här så länge att jag vet vad jag klarar av, säger Stig H.

Örjan Kihlström är sedan sex år tillbaka lånekusk på heltid, och tror att utvecklingen kommer att fortsätta.

- Jag tror att det kommer bli mer specialisering framöver, men om det är bra eller inte vet jag inte. Själv valde jag att bara köra när jag fick mitt första barn. Jag ville ha mer tid över för familjen.

- Dessutom är det inte så konstigt. Inom till exempel galoppen har det alltid varit uppdelat mellan tränare och jockeys.

Lånekuskarna bra

Kihlström, som bland sina större "kunder" har Stig H Johansson, menar också att lånekuskarna gör att fler kan bli framgångsrika tränare.

- Det finns ju många skickliga hästkarlar som helt enkelt är för tunga för att köra lopp.

Erik Adielsson, som blev mest vintrike svenske kusk 2002, tror också att lånekuskarna har kommit för att stanna.

- Det kommer att bli fler som bara tränar och fler som bara kör. Men samtidigt är det ingen lyxig tillvaro vi kuskar lever. I fjol hade jag 300 tävlingsdagar, jag åkte 10 000 mil i bil och hade över 100 flygresor bara inom Sverige, säger han till Radiosporten.

Lånekuskarna dominerade 2002

Jonas Bladh