En vinnare i rutan - bara de skippar snabbspolningen

SPEL

Nya "Vinnare V64" hade premiär i går. Det fanns både plus och minus.

Plus: Borta är Sven och Benny, saknade av ingen - det började bli väldigt tjatigt.

Och vi får vara mycket nöjda med att de lyckats värva Kristin Kaspersen.

Minus: snabbspolningarna i loppen. De gjorde ont i hela kroppen.

Foto: Foto: JOEY ABRAITYTE
FÖRSTA PAR Sportbladets travexpert Micke Nybrink tycker att premiärsändningen av nya "Vinnare V64" bådar gott - och hyllar Kristin Kaspersen som den nya, folkliga programledaren. "Hon kan ställa alla de där frågorna som vi nördar aldrig tänker på", skriver Nybrink.

Vad jag förstått hade cheferna på ATG också ruttnat på Sven Melanders och Benny Haags alltmer krystade skämt i "Vinnare V64". I början var det lite kul, men sen blev det mest bara förutsägbart och lågt. De dracks piss och skojades om världssvält, där låg ribban. Att man skämtade på bekostnad av klipp i loppen bidrog till att stackars Melander och Haag förvandlades till hatobjekten nummer ett i trav-Sverige.

Visst var det därför en befrielse med nya "Vinnare V64"? Klar kovändning: fest i stället för buskis. Och Kristin Kaspersen och Johan Edlund skötte sig bra i premiären.

Kaspersen utklassar Loket

Kaspersen är förstås inte uppraggad som travexpert. Nej, hon ska ge travet legitimitet och få vanligt folk att titta. "Nämen, det är ju hon, Lill-Babs dotter. Hon är snygg, du." Gå hem i stugorna. Det tror jag att hon kommer att lyckas med.

Kaspersen är nämligen klasser bättre än många av sina föregångare: Loket, Lasse Brandeby, Lydia Cappolicchio, Petra Nordlund och Janne Jingryd. Jag minns inte alla.

I rollen som kunskapstörstande travnovis kan hon ställa alla de där frågorna som vi nördar aldrig ens tänker på - för oss rena självklarheter. Travet är (har jag hört) en sluten och svårtillgänglig värld.

Johan Edlund står för kunskapen och är snabb i både tanke och käft. Där sparar man sekunder åt oss som egentligen bara har en önskan, att få se hela loppen.

Och hela loppen bjöds vi på, även om det gick våldsamt fort bitvis. Att snabbspola mitt i var ett nytt drag. Det känns väldigt fel att fuska sig igenom loppen. Har jag spelat så vill jag fatta vad som händer. Hur går det för min häst? Tänk om någon snabbspolade när man var på bio.

Söker ny publik

Det här nya programmet, vem vänder det sig till? Inte till oss som spelar på hästar varje dag, glöm det. För mig är det i och för sig egalt, jag är alltid på Valla - men jag är ju också av en utrotningshotad art. Fick jag välja ser jag hellre loppen rakt upp och ner utan skitsnack.

Det är alltså kristallklart att det inte är mig "Vinnare V64" vänder sig till. Nix, allt handlar om pengar, att locka nya spelare. De vet ju: Jag och mina kompisar ser travet om det så skulle visas vid midnatt, enbart upploppen och med Kristina Lugn som referent.

Så i det stora hela får vi kanske vara nöjda med det nya V64-programmet - det kunde ha varit ännu värre. Men sluta för fan snabbspola!

Micke Nybrink ([email protected])