Proffsen behövs – för utveckling av travsporten

Micke Nybrink: Adielsson är Sveriges bästa kusk

SPEL

För en vecka sedan skrev jag att Erik Adielsson är övervärderad av spelarna, att hans hästar alltid står i halva oddset, att han är som Framfab.

Efter det har han vunnit fem lopp om dan, känns det som.

Det gäller att ha klart för sig

?

Jag har inga idoler på travbanan, inte bland kuskarna i alla fall, men nu vill jag ännu en gång meddela att Erik Adielsson är Sveriges bästa kusk. Att han dessutom är begåvad och verbal och alltid ställer upp för intervjuer i alla möjliga och omöjliga sammanhang gör inte saken sämre.

Han är rena drömmen för travpubliken.

Ändå får han och landets övriga catchdrivers en massa skit, det börjar likna gatlopp. Bittra, konservativa travtränare, journalister och hästfolk säger att Adielsson och hans kollegor förstör sporten.

Till och med Stig H Johansson, en intelligent karl, uttalade sig ganska nyligen i ämnet och var då inte särskilt lyrisk.

Förstod jag honom rätt när han påstod att Adielsson, Jansson, Kihlström och Eklöf skulle ha kunnat vara travtränare om de bara la manken till?

Allt är förstås dravel och bakåtsträvande. Kuskproffsen är här för att stanna, alla sporter utvecklas och det finns ingen anledning att påstå att det var bättre förr. För det var det inte.

Och nog tror jag att en kille som Erik Adielsson ”lägger manken till”. Jag har ingen fullständig koll men han jobbar ju sex, sju dagar i veckan och inte handlar det om vanliga åttatimmarsdagar om man räknar in alla själsdödande resor.

Inga stekta sparvar

Jag är i stället förundrad över hur han orkar. Det är givetvis troligt att Stig H jobbar lika mycket, kanske mer, men några stekta sparvar rakt in i öppna käften handlar det inte om för lånekuskarna.

 Till sist: Jag pratade med Lutfi Kolgjini på Åby i helgen. Han berättade att Tout ou Rien kändes grym efter galoppen i Frankrike-debuten och att han närmast startar i ett ramlopp till Prix d’Amerique på söndag:

”Nu är det bilstart och då går han felfritt, sen torskar han inte. Alla hästar ger ju minst tre gånger på Vincennes. Det är bara att lira”, tipsar Ludde alla svenskar som åker ner till Paris. Klartecken alltså. Då syns vi i utbetalningsluckan. För resten, får man löning före helgen?

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])