”Han är ingen komplett travhäst”

Micke Nybrink: Operationen lyckades, patienten dog

SPEL

Operationen lyckades, patienten dog.

Så sammanfattas Scarlet Knights insats, eller rättare sagt fiasko, i Prix d’Amerique i går.

Jag skulle också ha kunnat inleda med: Vad var det jag sa...

Den här hästen passar inte alls på Vincennes, tyvärr.

Stefan Melander gjorde egentligen allt rätt efter vansinnesfärden i genrepet till Prix d’Amerique. Han fixade en egen hage åt Scarlet Knight, han körde honom ensam i skogen och han såg till att hästen blev lugn igen.

Det såg också ut att ha lyckats strax före start.

Femåringen oberörd av det totala kaos som loppet innebär.

Parader, motorcyklar (Harley Davidson), rockmusik (Europe), en totalt galen speaker (kanonfull?) och en vild publik (nationalister) som skrek och krävde fransk seger.

Starten gick också smärtfritt, det blev ingen katastrofal omstart och Scarlet Knight kunde glida till ledningen, den enda positionen som han fungerar ifrån. Jag stod där med mitt spelkvitto, 50 euro vinnare, och bannade mig själv för att jag inte investerat mer. Tänkte: okej, först snackar jag Tarzan och sen hämtar ut, det får jag inte glömma.

Det fanns inga bromsar

Men när Scarlet Knight passerades oss första gången syntes det tydligt. Det fanns inga bromsar! Hästen bara vräkte sig framåt och stackars Melander drog och drog i tömmarna. Och när han tog tag extra hårt gick det åt fanders. Galoppen kom oväntat – men inte som en chock. Problemet med Scarlet Knight är inte att hans kapacitet. En sån som Abano As, som vann loppet, äter han till frukost utan att ens rapa efteråt. När han fungerar vill säga, när det är hans förutsättningar. Men på Vincennes går det bara inte.

Han är, nu måste vi vara ärliga, ingen komplett travare. Scarlet är INTE REGLERBAR och den som rusar i Prix d´Amerique kan hälsa hem. Så tufft är loppet.

Allt det här skrev jag redan efter Prix de Belgique för två veckor sedan, att Scarlet Knight är som Victory Tilly, en jäkel på att kuta men att det finns svagheter. Om man jämför med en sådan som Varenne inser man snabbt – att det går inte att jämföra. Varenne kunde allt, Scarlet Knight är våldsamt snabb och vinner Elitloppet men aldrig Prix d’Amerique.

 

SURAST: Fransmännen som räknade med seger för antingen Insert Gede eller General Pommeau. Nu blev de snuvande på segern för sjunde gången på elva år när tyske Abano As överraskande vann. De var stora i käften före loppet, hörselproppar hade inte varit fel, men efteråt blev det tyskt, förlåt, tyst.

KNOCKAD, RESTE SIG – OCH VANN: Tyske Abano As kördes halvt ihjäl av fransyskan Fan Idole i ett storlopp i Milano i höstas, brutalt nermejad. Men Abano As läkte såren, spottade i nävarna och gav sin i lejonkulan, Paris, och kom ut med kött under båda armarna. Kusken, belgaren Jos Verbeeck, är travets Nacka Skoglund, ett problembarn som ser ut som Keith Richards men är en supertalang. Det här var hans fjärde seger i loppet.

GLADASTE SVENSKEN: Stefan Hultman vars Energetic slutade femma efter en perfekt styrning av Örjan Kihlström. ”Örjan är bäst i världen!” jublade Hultman efter loppet. ”Nästa år kommer jag tillbaka och vinner – med From Above, och då kör jag själv. Jag sa så till några franska journalister och dom såg underliga ut”, flinade Hultman..” Nej, Örjan är nog lite bättre, jag tränar och han kör”.