Misslyckandet i Frankrike gav flera nya idéer

Micke Nybrink: Jag spelade som om det vore kronor men hämtade inte ut en endaste euro

SPEL

Efter tre dagar i Paris med trav, struts till middag (gott!), sura fransmän och en krater i plånboken undrar jag om inte lönen kommer snart?

Jag spelade som om det vore kronor men hämtade inte ut en endaste euro. Nattsvart.

Men jag fick några ljusa ideer som kan göra travet i Sverige bättre.

Under gårdagen vevades bilderna från Prix d’Amerique ett varv till. I tv fick vi se hur Stefan Melander blir tvungen att byta grepp, tappar hästen och får galopp. Från sidan, som staketkusk, kan man tycka att det är otroligt klantigt och att det var Melanders fel. Kolla här, vilken lallare, han skulle förstås inte ha kört själv.

Ja, det är förstås enklast att bara döma ut, utan att fundera. Men jag hakar inte på – för en sak är säker: det spelade ingen roll alls att Scarlet Knight galopperade. Det var inte galoppen eller Tarzans eventuella fumlighet som orsakade floppen, det var givetvis det faktum att hästen var för uppskruvad, att han inte löd sin kusk.

Ingen tror väl på fullaste allvar att Scarlet Knight vunnit loppet om han stått på benen, tjurrusandes i leran i uppförsbacken. Tänkte väl det.

Annars var det kul att vara på trav i Frankrike. Ännu roligare hade det varit om man kunnat läsa franska och förstått vad som stod i de utmärkta facktidningarna. En sak kunde jag dock tyda, noteringarna om hästarna skulle tävla med eller utan skor. Överstrukna skor, fram eller bak, hur solklart som helst. Ett barn förstår det, och även jag.

Skor eller ej – något att sko sig på?

I Frankrike måste tränaren nämligen berätta om hästen ska gå barfota när han anmäler. Om sedan banan ställer till så är det okej att köra med skor – men man får absolut inte rycka av dojorna utan att ha förvarnat.

Naturligtvis måste samma system införas i Sverige. Nu. Vad väntar ni på, chefer på ATG/STC? Eller är det som vanligt, att ni struntar i oss som tar det här på allvar och i stället gastar om hur bra Harry Boy är, att man inte behöver kunna något.

En annan sak vi borde apa efter Frankrike är deras fixering av långlopp. Kör fler lopp över 2640 meter och var inte rädd för att sprida ut hästarna från fler fållor. 1640 meter autostart – finns det något tråkigare att analysera? Vad tycker ni?

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])