Ha! Nå'n måste ta smällen

Micke Nybrink: Det var hur enkelt som helst att sätta krokben för Victory Tilly

SPEL

Så lätt det var. Det var hur enkelt som helst att sätta krokben för Victory Tilly.

Jag behövde bara lova lite smågrejer, minns knappt vad, nåt om golf, jultidningar och Jehovas?

Hör jag protester? Klaga inte, säg tack i stället. Fick vi inte som vi ville? Storfavoriten förlorade och metoden är idiotsäker – men någon måste ta smällen.

Nej, nu pratar vi om barfotakörning i stället.

Ämnet är nämligen hetare än någonsin. Förra lördagen vann Gidde Palema Olympiatravet efter en sanslös uppvisning. Åke Svanstedt körde som om han satt bakom en megafavorit i lägsta klassen, brände av speed efter speed, tills alla sträckte händerna i luften. Gidde gav 19 gånger pengarna och folk stod och gapade. Vi fattade ingenting. Hästen var plötsligt 30-40 meter bättre och svaret kom snabbt: Gidde tävlade barfota för första gången och det var en underbar kupp av Svanstedt. Men vi kunde inte riktigt dela glädjen med honom. Tyvärr hade han glömt berätta det för oss, om barfotakörningen, och hela Sveriges spelarkår fintades upp på läktaren, vi kände oss blåsta och skrek av ilska.

Jag har fått många mejl i veckan, från besvikna spelare som undrar om det får gå till så här. För fasen, svarar jag, det är helt normalt. Tränaren har inga skyldigheter mot oss som spelar.

Vilket naturligtvis är bedrövligt.

Funkar i Frankrike

I Frankrike finns sedan länge barfotainfo i programbladet. Där måste tränaren meddela sina avsikter när han anmäler och allt visas i startlistan med överstrukna skor, fram och/eller bak.

Jag inser att det många gånger är omöjligt att veta vilken balans som kan användas fem, sex dagar före start – men vad vi vill veta är målsättningen. Svanstedt hade ju en tanke med Gidde, han ville gärna rycka skorna och hade varit tvungen att erkänna det om regeln funnits.

Sen tycker jag att det är givet att barfotainfon ska hänga med. Vi vill kunna läsa i startlistan hur hästen tävlat tidigare. Det skulle vara lysande. Jaså, tycker inte travtränarna och cheferna på STC det. Kort fråga till dem: Är det ni eller vi som spelar? Är det ni som torskar varje vecka? Låt oss avgöra vad som är viktigt.

Till sist: Revenue gick barfota för första gången på länge i lördags

?

Veckans tips

Micke Nybrink (sport@aftonbladet.se)