Koch! Kryp för Rotation!

Micke Nybrink: Nu måste han med i Elitloppet

SPEL

Helgens behållning var inte Victory Tillys sömnpillervinst i Neapel. Fin som fan, visst, men förlust hade varit katastrof. Han var skyldig att vinna.

Nej, helgens grej var förstås Rotation. Nu MÅSTE han med i Elitloppet, annars blir det en ny färglös Lotteria på Solvalla.

Tyvärr startar Rotation på söndag. Startgalopp, tack.

Ja, det är panik. Jag struntar i vad Klaus Koch säger. Elitloppets enda räddning ser i nuläget ut att heta Rotation. Utan den norske jänkaren som räddande ängel är det fiasko. Då vinner troligen Victory Tilly mot ett gäng halvskapliga svenskar. Det blir skittråkigt, öken. Eller går ni kanske omkring och längtar efter att Victory Tilly ska vinna Elitloppet igen? Ska det bli fantastiskt kul att se Stig H Johansson glida undan på 11,4 i spets i finalen, grattis, grattis, och Stall Kalas dansandes på innerplan med nån jävla inhyrd sambaorkester?

Kalla mig ogin, men tanken lockar mig inte ett dugg. Jo, om Victory Tilly, tilltufsad och blodig, spöar upp någon värd att nämna, om han försvarar de svenska färgerna mot en inkräktare från ett annat land. Då är det åtminstone lite kul, då kan jag bortse från samban.

”Honom ska vi ha!”

Som jag förstår det är det bara fyraårige Rotation som kan vara hästen som utmanar. Amerikanens uppvisning i Kungapokalen var total, han var av en annan ras, från en annan liga. Det var som när tjuren Ferdinand satte sig på en geting och fick spel: Honom ska vi ha!

Jag vet inte hur bra han är. Det är just den detaljen som är själva grejen, som ökar pulsen inför Elitloppet. Vi vill känna nerven. Kan Victory Tilly, Scarlet Knight och From Above slå Rotation? Vi vill spekulera, surra, slå vad. Det måste finnas en obekant faktor, en häst som höjer temperaturen.

Elitloppsgeneral Klaus Kochs uppgift, nej förresten, plikt, eller hans förbannande skyldighet, är att se till att Rotation startar. För mig får Koch muta, köpa, locka, krypa, slicka, fjäska, säga voff – vad som helst, bara hästen kommer.

Enda minuset är att Rotation startar i Oslo Grand Prix på söndag. Skit också. Jag ber en bön att han galopperar bort sig direkt? eller vinner med 30 meter.

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])