Lottningen kan avgöra Elitloppet

Micke Nybrink: Visst är det halva nöjet att spekulera?

SPEL

Elitloppet avgörs en vecka tidigare än beräknat, redan på söndag när de två heaten lottas.

Själva loppet blir inte särskilt internationellt, svenskarna är för bra, utlänningarna är avslöjade. Vi är bäst. Sverige vinner.

Men lottningen på söndag i tv blir dramatisk. Då kan allt avgöras.

Jag trodde, i min enfald, att jänkaren Rotation skulle komma till Elitloppet som en tänkbar utmanare. Ljuset släcktes i helgen. Tjuren Ferdinand-liknelsen som jag plockade fram när han vann Kungapokalen och gjorde slarvsylta av de svenska småtjurarna – honom ska vi ha! – fick tyvärr samma snopna slut som filmen. Han luktade kanske inte på blommorna och bogserades av banan, men Gidde Palema avfärdade honom med en fnysning, stick inte upp, lillgrabben.

Gidde är absolut ett segerbud i Elitloppet. Hans sätt att göra mos av allt i Oslo Grand Prix, med propparna kvar, var kusligt. Frågan är om någon nu tävlande häst hade kunnat utmana? Fan vet.

Gidde och Victory Tilly gör upp om segern på Solvalla. Så känns det. De utmanas av From Above, Revenue, Scarlet Knight och någon svensk till kanske – men bara svenska hästar är aktuella. Våra grabbar! Ska man vara glad eller ledsen?

Startspåren avgörande

Startspåren blir helt avgörande. Jag förutsätter att Victory Tilly och Gidde Palema inte möts i försöken. Får Victory Tilly ett bra spår i sitt försök vinner han skitlätt, men drar han ett höger ytterläge så får Stig H smyga ut bakvägen. Jag menar, From Above eller Revenue släpper knappast.

Gidde Palema däremot är komplett. Han kan allt. Tar han spets i försöket kan de snabbspola och en attack bakifrån går minst lika bra.

Sen blir det final och segrarna i försöken får som vanligt välja spår först. Om Gidde och Victory Tilly vunnit sina heat blir lotten avgörande. Den av Stig H och Svanstedt som drar innern kan börja fila på segertalet (nåja) men på något sätt känns det som om lottningen är viktigare för Victory Tilly. Det är därför Gidde är min vinnare i nuläget? eller vänta lite, är barfotakörningen kanske ett hinder? Kan han inte tävla utan skor i både försök och final? Skiter det sig av den anledningen?

Visst är det halva nöjet att spekulera?

Veckans tips

Micke Nybrink (sport@aftonbladet.se)

ARTIKELN HANDLAR OM