”Det är något speciellt med honom”

Stig H Johansson om kärleken till Victory Tilly, arbetet på kontoret och idyllen på Stora Alby Gård

SPEL

Stig H Johansson, 57.

Framgångsrik affärsman, familjefar och verkställande direktör.

Travtränare och travkusk.

Den fantastiska sagan började i en spilta i en by i Hälsingland i början av 50-talet.

Där satt lille Stig och pratade med böndernas hästar.

Foto: Sven-Olof Englund
Namn: Stig H Johansson. Ålder: 57. Fyller 58 i sommar. Längd: 180 cm. Vikt: 74 kilo. Yrke: Travtränare. Bor: Stora Alby Gård i Upplands-Väsby. Familj: Fru Karin. Barnen Tova, 33 (från ett tidigare äktenskap), David, 16, och Jenny, 13. Läser: Dagspress och tidningar. Lyssnar på: Eva Dahlgren, Ulf Lundell, Marie Fredriksson, Cornelis Vreeswijk. Favoritmat: Grillad sjötunga. Främsta meriter: Champion på Solvalla sedan 1979, sex segrar i Elitloppet på Solvalla. Seger i Prix d´Amerique 1993. Har vunnit 5 800 travlopp i över elva länder. Första segern: 25 augusti 1963 med Zabrina. Aktuell: Kör Victory Tilly i Elitloppet på söndag.

Klockan är några minuter före åtta. Det är tisdag morgon. Solen skiner över Stora Alby Gård i Upplands Väsby några mil norr om Stockholm.

120 hektar travidyll breder ut sig i försommaren.

Här finns en herrgårsliknande byggnad, stallar med plats för 100 hästar, kontor, flyglar, småstugor, rakbana och rundbana.

Idyllen har kostat 20 år och lika många miljoner kronor att bygga upp.

– Gården var nedsliten och ägdes av ett byggföretag när jag köpte den, säger Stig H Johansson.

Tar vara på varje minut

Sveriges bäste travtränare och en av landets mest framgångsrika verkställande direktörer tar emot oss inne på sitt kontor.

– Hej. Stig, säger Stig H Johansson och räcker fram näven. Vi håller på med lite jobb. Ni kan väl ta er en titt på gården så länge.

På stolen bredvid sitter Reijo Liljendahl. Stig H:s andretränare har varit med sedan 1977 och har stor del av sin chefs framgångar.

Organisationen är total. Inget lämnas åt slumpen, varje minut av dygnet är dyrbar.

100 hästar ska tränas, tävlas. Gården ska skötas. Företaget omsätter närmare 40 miljoner kronor om året. Då har vi inte räknat alla miljoner som Stig H kör in åt hästägarna. I fjol handlade det om 43 miljoner kronor.

Det handlar om trav, från morgon till kväll, varje dag om året.

Stig H Johansson är seriös och extremt professionell och i grunden finns alltid ett allvar.

Allvaret sägs han ha ärvt av sin mor Helena, men som inte kallades för något annat än Helma.

Stig H Johansson växte upp i den lilla byn Forsa i Hälsingland. Varje sommar tillbringade han hos morfar Lars Olof Nordin i grannbyn Norrbo. Han satt hellre i spiltan med hästarna än att spela fotboll med kompisarna i början på 50-talet. Där var hos morfar han lärde sig att förstå hur hästar tänker.

Tio segrar debutåret

Och det var kärleken till sporten, och inte spelet som Stig H Johansson kallas för nödvändigt ont, som förde honom till travsporten.

En dag 1966 lämnade Stig H Johansson tryggheten i Hälsingland. Han följde med travtränaren Stig Engberg som flyttade verksamheten från Hagmyren i Hudiksvall till Solvalla i Stockholm.

Stig Henry Johansson var på väg mot ära och berömmelse.

1968, 23 år gammal, blev Stig H Johansson proffstränare. Han var blyg och tystlåten. Det var ingen som snackade till sig hästar.

Första stallet var litet och anspråkslöst och bestod av tre hästar, Mister X, Grandiär och Clarinet. Det blev tio segrar under debutåret. Lars-Erik Ullberg arbetade under många år som veterinär åt Stig H. Ullberg var samtidigt en mentor för den unge tränaren. Ullberg insåg att Stig H Johansson växte ur sitt stall utanför Strängnäs.

– Köp en gård, sa han.

Stig H lyssnade på rådet och flyttade sin verksamhet till Stora Alby Gård. I dag står hästägarna på kö för att få plats hos travtränaren som vunnit 5 800 lopp.

Han blev Champion på Solvalla 1979 och har sedan aldrig släppt ifrån sig titeln.

På söndag väntar Elitloppet igen. Det lopp som Stig H beskriver som det största han varit med om och som han vunnit sex gånger.

Nu är han favorit igen. Med ögonstenen Victory Tilly.

Vad är det som driver dig att hålla på med trav?

– Det finns flera bitar, säger Stig H Johansson. Jag är road av jobbet och har tävlingsinstinkt.

Din styrka som kusk?

– Jag har fått rutin och det är värdefullt. Och jag kan efter alla år också säga att jag har ett visst anlag för det jag gör. Men jag är ingen utpräglad kusk som exempelvis alltid tar spets i loppen.

Din styrka som tränare?

– Jag svarar rutin och erfarenhet igen. Det är viktigt. Och man måste prova att göra saker som ingen annan gjort tidigare. Och framför allt att misslyckas för att lyckas. Jag lär mig fortfarande nya saker nästan varje dag.

Stig H Johansson har lämnat kontoret en stund och njuter för ett ögonblick av solen under intervjun. Han är en upptagen man.

”Han har ömma fötter”

– Vi börjar att jobba halv sju, säger en skötare. Men på tisdagar och fredagar blir det lite tidigare.

– Jag har 23, 24 anställda. Några bor här på gården, säger Stig H och blickar ut över sina ägor.

Vi går ner mot stallet där den störste stjärnan av alla hästar bor. Han heter Victory Tilly och har tjänat nästan 34 miljoner kronor.

Efter ett par minuter kommer Stig H. Han tog cykeln från kontoret.

Varför är Victory Tilly så bra?

– Han är mycket ekonomisk i sin aktion. Han är stark fysiskt och har rätt inställning. Det är något speciellt med honom.

Kan du hitta några svagheter?

– Ja, han trivs inte från bakspår och är stänkrädd. Dessutom har han lite ömma fötter. Han får ofta hovsprickor.

Kärleken till Victory Tilly är stor. Och den är ömsesidig.

Ingen trivsel – ingen framgång. Skötaren Malin Gustafsson står inne i boxen och gör ordning stjärnan. Hon är en bit i det stora pusslet som är så svårt att greppa.

Reijo Liljendahl rusar förbi och går in i en byggnad intill stallet där Victory Tilly står.

Finns det ingen avundsjuka inom travet?

– Folk som håller på med trav är inte speciellt annorlunda än andra människor. Det förekommer. Men stämningen bland tränare och kuskar har blivit mycket bättre.

Stig H Johansson berättar att han tror det beror på att det finns en större priskaka att dela på. På 60-talet kunde prissumman i loppen vara 400–500 kronor. På söndag får vinnaren i Elitloppet två miljoner kronor.

Victory Tillys svåraste motståndare?

– Elitloppet är alltid bra. Nu finns det tre, fyra riktigt bra hästar med. Ska jag välja en säger jag Scarlet Knight med Stefan Melander.

Vår intervju är över. Stig H ska hasta vidare den här onsdagen. En annan intervju väntar, sedan lite mer jobb och tävlingar på Solvalla på kvällen.

Så här håller Stig H Johansson på oavsett dag i almanackan. År efter år.

Vad gör du när du inte håller på med trav?

– Det blir inte så mycket tid över till annat. Men jag jagar mycket vilt. Både i Norrland och i södra Sverige.

Men på söndag handlar det om en annan jakt.

Jakten på en sjunde seger i Elitloppet.

Thomas Kingdahl