From Above lurade storfavoriterna

Första elitlopps- segern för Örjan Kihlström

SPEL

Den ene är en känslomänniska.

Den andra är iskall.

Tillsammans är tränaren Stefan Hultman och kusken Örjan Kihlström världens hetaste travpar.

På söndagen vann de Elitloppet med From Above.

Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX
EN SKÄNK FRÅN OVAN Örjan Khlström (till vänster) fick luckan på upploppet och smet förbi till seger i Elitloppet med From Above. Gissa om tränaren Stefan Hultman jublade över det.

Det 52:a Elitloppet på Solvalla blev en minnesvärd final. In på upploppet kom förhandsfavoriterna Victory Tilly/Stig H Johansson och Scarlet Knight/Stefan Melander sida vid sida.

Bakom smög Örjan Kihlström med From Above i andra spår.

- I det läget trodde jag att vi kunde vinna. Jag vet att From Above aldrig ger sig i en spurt, sade Kihlström.

Iskalla killen Kihlström väntade med attacken till 300 m kvar. Mitt på upploppet var ekipaget jämsides med de två främsta, 50 meter från mål var han förbi. Segertiden blev 1.10,1, en rekordsänkning med 1,5 sekund.

När Kihlström, 40, passerade mållinjen åkte armen i luften - en segergest som han väntat länge på att få göra.

- Jag stod ju själv på uteläktaren när jag var ung och tittade på Elitloppet. Och visst drömde man . . .

Tårfyllt segersnack

Samma dröm har tränaren Stefan Hultman, 39, haft och tillsammans med Örjan blev drömmen verklighet. De har känt varandra i snart 25 år och senaste åren har varit fylld med framgångar.

- Jag är så otroligt lycklig, sade Hultman med tårarna strömmande ner för kinderna.

- I fjol hade jag en häst med i Elitloppet och bara det var stort för mig. I år hade jag två med och så blev det seger. Någon där uppe måste helt enkelt gilla mig.

From Above har vunnit de stora årgångsloppen i Sverige som Kriteriet, Derbyt och Breeders Crown. I år skulle hästen möta den internationella eliten och förberedelserna började redan i november i fjol.

- Hela vintern och våren har jag haft Elitloppet i sikte. All träning har varit fokuserad på att hitta en formtopp den här helgen. Det lyckades och det är klart att man är otroligt glad.

Försök gav förhoppningar

I försöket blev From Above tvåa bakom Victory Tilly. Men hästen gjorde ett starkt lopp efter att ha travat utvändigt om vinnaren hela loppet.

- Vi tog faktiskt på Victory Tilly sista biten in mot mål och när jag såg det så ökade förhoppningarna om att vi kunde blanda oss i segerstriden. Men jag var helt klar på att vi behövde ett maximalt lopp för att vinna.

Det fixade Kihlström genom att gå när i rygg på Victory Tilly i första kurvan. I den andra kurvan lyckades han hitta ut i andra spår och fram i rygg på Scarlet Knight.

Ett vinnande drag av Kihlström.

- Eftersom Victory Tilly inte var så stark i försöket ville jag sitta i andra spår, förklarade Kihlström lugnt.

Victory Tilly höll till andra platsen och travade 1.10,2.

Samma tid hade Scarlet Knight och Stefan Melander.

Nöjd tvåa

- Jag är oerhört nöjd med Scarlet Knight. Han travade 1.10,0 och nytt banrekord i försöket. Sedan 1.10,2 i finalen och båda loppen utvändigt om ledaren, sade Melander.

- Men jag körde för seger och var tvungen att gå fram utvändigt om Victory Tilly. Sitter jag kvar blir vi tvåa och Stig H vinner, nu blev vi trea och det är inte så mycket att gräma sig för.

Stefan Melander åkte på 20 000 kronor i böter och två dagar avstängning i finalen för ''felaktig drivning''.

Samma böter fick Joseph Verbeeck sedan han bryskt kört över Gidde Palema efter 500 meter med sin häst Abano As.

- Det är synd att sådana där kuskar är med och kör. Verbeeck har inte den minsta respekt för andra och han förstörde dagen för oss, sade en mycket arg och besviken Åke Svanstedt.

Stig Lindmark/TT

ARTIKELN HANDLAR OM