Järvsöfaks under drömgränsen

Vann Elitkampen på 1.19,1

SPEL

Järvsöfaks och Jan-Olov Persson har försökt många gånger - att trava under drömgränsen 1.20,0.

I Elitkampen på Solvalla var det dags och rekordet blev en rejäl kapning till 1.19,1/1 609 m auto.

- Helt otroligt och jätteskoj att få slå rekordet inför den här publiken (30 509 åskådare), jublade Jan-Olov Persson och fick en segerkram av ''Lill-Babs'' Svensson.

Undra på att han var glad. Persson är nämligen ägare, tränare och kusk till världens bästa kallblod.

I Elitkampen väntade ett förstapris på 200 000 kronor. Men för Persson gällde också att göra ett en ny attack mot drömgränsen 1.20,0.

Första 500 öppnades efter 1.20,7 och första kilometern efter 1.20,4.

- Tempot var perfekt och när jag hörde mellantiden så förstod jag att chansen fanns till nytt rekord, sade Janne Persson.

Runt sista kurvan ökade Järvsöfaks på steglängden och när sista halvvarvet avslutade på 1.18 var rekordet ett faktum.

- Jag kände att det gick fort över upploppet, men jag tordes aldrig rycka propparna ur öronen. Då kanske han hade börjat lyssna på publiken och tappat farten, sade Persson och skrattade.

Järvsöfaks blev därmed första svenska kallblod att trava bättre än 1.20,0. Det var också seger nummer 82 i den 101:a starten.

Den 23 februari i år slog Järvsöfaks ett annat fantastiskt rekord i antalet raka segrar med 32 och raderade ut Ina Scots långa segersvit på 31 raka.

Den 4 april tog ekipaget 33:e raka segern innan det blev förlust i starten efter.

Trots att Järvsöfaks blivit nio år verkar han fortfarande utvecklas.

- Jag tycker att han är mer komplett nu. Travet flyter bättre och jag hoppas att vi kommer att ha mycket kul fram över, sade Persson.

Järvsöfaks har börjat lysande som avelshingst. Hans första avkommor har börjat tävla i år och många har redan tagit segrar.

Stig Lindmark/TT

ARTIKELN HANDLAR OM