Här är kuppen bakom skrällen

”Vi lät favoriterna slåss och tog dem på upploppet”

SPEL

De hade en drömtaktik.

Den fungerade precis som planerat.

Sportbladet kan nu avslöja den hemliga taktiken bakom triumfen i Elitloppet.

- Vi lät favoriterna slåss om segern och tog dem på upploppet. Att det fungerade är helt overkligt. Jag kan inte fatta att det är sant, jublar överlycklige tränaren Stefan Hultman, 39.

Foto: BILDBYRÅN
Örjan Kihlström och From Above kom från ingenstans på upploppet och vann elitloppet. Hans taktik sänkte de två stora favoriterna.

När From Above kopplat greppet med 75 meter kvar och sedan skrällvunnit på upploppet med en halv hästlängd före superstjärnorna Victory Tilly och Scarlet Knight rann tårar av lycka längs Hultmans kinder.

- Det här är helt overkligt. Jag kan inte fatta att det är sant. Även om jag är optimist och även om jag har kört den här drömmen i huvudet om och om igen så kan man inte fatta att det händer när det verkligen gör det, säger Stefan Hultman och kramar alla han kommer över.

Hur länge har du drömt om det här?

- Sedan jag var en liten grabb. Att få vinna elitloppet"på det här sättet"det är en sån känsla så det finns bara inte. Någon där uppe måste ha hjälpt till, säger Stefan Hultman.

Visar magen

Han delar ut ännu en kram, kastar i väg ännu en slängkyss, och visar magen för publiken innan han ömt drar in kusken Örjan Kihlström i stora famnen och skriker:

- Du är överlägsen, att våga vara så kall. Det är helt jävla otroligt vad kall du är.

Och det var just kyla och noggrann planering sedan i höstas som gav Elitloppssegern.

From Above var ruskigt stark redan i försöket och slutade tvåa sedan han pressat Victory Tilly på upploppet trots ett uselt startläge (spår 6).

När Stefan Hultman sedan lottades till att välja spår som tredje man smällde han distinkt upp namnskylten på spår tre.

Precis som han sett framför sig i drömmen i månader.

Och nu var det upplagt för den hemliga taktiken och en superskräll.

Avslöjade taktiken

Redan före finalen avslöjade han för Sportbladet hur loppet skulle vinnas.

- Victory Tilly tar ledning, vi snor åt oss ryggen bakom honom direkt och tvingar ut Scarlet Knight i andra spår utvändigt. Vi låter de två köra slut på varandra, sedan tar vi rygg på Scarlet Knight när luckan kommer och så tar vi båda favoriterna på upploppet, skrattade Hultman.

Det var som om han var synsk.

För det blev precis som kretsen kring From Above tänkt sig

- Ja faktiskt eller faktiskt ännu lite bättre. Luckan kom tidigare än jag vågat hoppas. Sedan var det bara ösa, säger segerkusken Örjan Kihlström och luktar saligt på segerbuketten.

När kände du att taktiken skulle hålla?

- I utgången av sista sväng. Jag såg att det tog emot för de där framme och då kände jag att nu vinner vi.

Känslan när ni susar förbi de Victory Tilly och Scarlet Knight precis före mål?

- Det var helt enormt. Jag kände en sån lyckokänsla. Jag har aldrig varit så glad som nu, det här är min största vinst någonsin, säger Kihlström.

Upploppet

Första 1000

Första 500

Starten

Hela taktiken - längre ned på sidan.

Marie Hallman