Ingen rör det svenska travlandslaget

Micke Nybrink: Med den här trion spöar vi vem som helst

SPEL

När ett lands storstjärna blir skadad brukar man prata om kris.

Helgen visade att svenska landslaget i trav klarar sig fint utan stackars Victory Tilly.

Scarlet Knight och Gidde Palema var fantastiska – och på lördag startar From Above i Finland.

Med den trion på topp spöar vi vem som helst.

Jag har skrivit det tusen gånger tidigare. Scarlet Knight är ingen vanlig pålle. Trots att han, som Lutfi Kolgjini fyndigt uttryckte det, ”sprungit ett halvt varv runt Jorden i dödens” låter han sig inte knäckas. Tvärtom, han verkar njuta av varenda sekund i den förhatliga positionen utvändigt ledaren. I lördags gick det 1.11 första varvet och på sista bortre var Melanders största problem att hålla tillbaka Scarlet, att inte sänka Egon Lavec för tidigt och se till att Tag The Devil blev kvar på innerspår. När man ser honom gå i mål på det sättet – var får han krafterna ifrån? – är det svårt att fatta att han förlorade i Elitloppet.

Samma sak med Gidde Palema, men vi vet ju varför det sket sig i Elitloppet, han blev rammad av Verbeeck. I söndags tog Gidde revansch i Köpenhamn när han small förbi ledande Revenue strax före mål. Det såg ut som Svanstedt var ute och småputtrade på fyrans växel. 150 meter före växlade han ner till trean och tryckte gasen i botten. Läckert.

Struken? – Då vill jag veta varför

Spelet i Danmark var bra: 12 miljoner på V65 är en indikation om att det här måste bli en vana. ATG får inte tveka att lägga ut riksspelen till våra grannar. Alla chanser bör tas, alla storhelger utomlands är givna och varför inte V75 också vid tillfälle. Låt norrmän, danskar och finländare få känna att de är med oss, öppna gränserna, låt oss bli en enda stor nordisk familj. Konsekvenser, svårigheter, problem? Ingen aning och kanske det, men jag påstår att det är travets enda chans att överleva, när snart alla man känner spelar över gränserna via nätet.

En annan sak som måste fixas är information om strykningar. För mig som spelare är det oerhört intressant att veta om en häst varit struken nyligen. Men det får jag kämpa för att ta reda på. Givetvis ska de stå i programraden, precis som vanligt, men med noteringen att hästen ströks och gärna varför.

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])