”Spel med mobil tickande bomb”

Ny spelsatsning får Spelberoendes RF att rasa

SPEL

Efter de vanliga spelombuden kom Internet.

Nu kan du också spela via din mobiltelefon.

Bra tycker Svenska Spel – men Spelberoendes Riksförbund rasar mot beskedet om den nya tjänsten och dömer den som en vansinnesgrej.

– Det här är oerhört farligt och riskfyllt. Staten och Svenska Spel tar inget som helst ansvar för konsekvenserna av det ökade spelutbudet, säger en upprörd Anne Nilsson, ordförande i Spelberoendes Riksförbund.

Svenska Spels nya tjänst presenterades på torsdagen vid en pressträff i Sundbyberg. Poängen är att spelarna ska kunna tippa även efter avspark.

Tongångarna från Tommy Wahlgren, Per Kotschack, Mikael Franzén och de övriga på statens spelbolag var enbart positiva.

Efterfrågan finns

– Vi vill erbjuda våra kunder mer underhållning. Spel via mobilen är en enkel möjlighet att spela när matchen har börjat, säger Per Kotschak, chef för Svenska Spels sportspel.

Premiären för bolagets nya guldkalv äger rum på söndag i den allsvenska matchen mellan Hammarby och Öster.

– Vi i Hammarby har tydligt märkt att det finns en efterfrågan för det här hos våra supportrar på arenan. Tidigare har man talat om att införa spelautomater, men spel via mobil är än bättre lösning, tycker Patrik Ljungström, marknadschef på Hammarby Fotboll.

Hammarby var den första föreningen att erbjuda spel via sin hemsida och som nu är första hemmalaget som erbjuder matcharrangemang med spel via "nallen".

I Sverige finns i dag uppskattningsvis

125–150 000 personer som antingen redan är spelmissbrukare eller ligger farligt nära gränsen, enligt Anne Nilsson.

”Vansinnesgrej”

– Staten tjänade sex miljarder kronor på spel i fjol, men är bara villig att satsa ynka sju miljoner kronor preventivt arbete och vård för spelmissbrukare. Vi i Spelberoendes Riksförbund ser det här som en tickande bomb och en vansinnesgrej från statens sida.

Svenska Spels svar är att bara personer över 18 år, med spelkort, spelkonto och registrerat mobilnummer får använda tjänsten.

Magnus Helander