Direktspel hos ombuden ökar vinstchanserna

SPEL

I höst kan vi spela hos ATG-ombudet ända fram till start.

Och självklart via nätet, förmodar jag. Direktspel.

Katastrof, säger travtalibanerna, nu är det riktigt god natt för travbanorna.

Själv ser jag det från den ljusa sidan; nu ökar mina chanser som spelare.

ATG har fått tillstånd att utöka direktspelet i år och i höst testas spel från tio ombud, sju dagar i veckan. Bilderna finns, tekniken är redo – det är bara att trycka på knappen. Sen kan vi stå där och se loppen, hämta ut (i alla fall ni...) direkt efter målgång och vända in pengarna i nästa race, precis som om vi vore på banan.

Travets fundamentalister rasar. Solvallas vd Anders Lindh är inte alls nöjd, även om han är intelligent nog att inse att något måste göras i kampen mot de parasiterande nätbolagen.

Travet som arenasport är i kris. Allt färre går på trav och när man kan se loppen i spelbutiken lär det inte bli slagsmål vid insläppet på travbanan. Ändå är det så att ATG måste vandra vidare, tiderna förändras och inget är för evigt. Floskler, visst, men ändå sant.

Vad ska de stackars avfolkade travbanorna hitta på? Vad ska Solvalla göra för att få tillbaka sin publik? Jag tror på ökat tempo, kör så det ryker. Gör som på lunch-V5, kör rock’n roll-trav och avverka ramloppen före V65: första start 16.30 och fem lopp före V65 som sedan drar i gång vid sju-tiden. Då smäller det, lopp efter lopp, ingen dödtid, inga värmningar, inget svammel. Sen kan vi förbanna vår otur och gå hem och sura strax efter åtta.

Glömde en sak. Tvinga alla travtränare att värma sina hästar på banan i tävlingstempo före inlämning. Varför ska vi annars vara där?

Tävlingarna måste bli roligare

Jag tror inte, i motsats till gänget med klackarna i backen som skriker nej och det var bättre förr, att ökad speltillgänglighet är travets dödsdom. Nej, dödsdomen verkställs om man inte gör något. Det är upp till travbanorna att göra sina tävlingar roligare, mer tidsenliga. Folk har inte samma utrymme på 2000-talet som för 30 år sedan. Vi väljer bort sånt som tar för mycket tid. Vi har blivit bekväma, vana att få allt fräckt förpackat och lättsmält. Det, just det och inget annat, är vad travbanorna borde ta fasta på.

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM