Veterinär: Förbjud travspön

”Det är definitivt inte fråga om några smekningar för hästens del”

SPEL

Nu har Sveriges banveterinärer fått nog.

Slutar inte travkuskarna spöa sina hästar i täta upploppsstrider bör samma regler som i Norge införas - spöförbud.

"Även om de som kommenterar loppen kallar spöslag för lätta maningar, eller att kusken 'ställer en sista fråga' ser den som har någorlunda god syn att det definitivt inte är frågan om några smekningar för hästens del", skriver Lars Audell, banveterinär vid Solvalla och Täby, i en debattartikel i dagens SvD.

2 400 bestraffningar

Enligt Audell utdelades 1999

2 400 bestraffningar för felaktig användning av spö på landets travbanor.

"2002 var det fortfarande i stort sett samma körsvenner som straffades gång på gång utan att bättra sig", skriver Audell.

Nu kräver han hårdare straff: nedflyttning eller diskvalificering från den placering man nått på grund av förbjudna spöslag.

"Böter på 15 000 kr och några dagars avstängning har tyvärr inte tillräckligt preventiv effekt när skillnaden mellan första och andra pris kanske är 500 000 kr", skriver Audell.

I Norge förbjöds 1974 användning av spö i travlopp. I Sverige var frågan het i samband med tillkomsten av den nya djurskyddslagen 1988.

Krafttag hjälpte inte

Men någon förbud blev det inte.

Eftersom spöet kan användas för att snabbt korrigera hästen i trängda lägen höll banveterinärerna med om att det borde få vara kvar - under förutsättning att det inte användes för att spöa hästen under en upploppsstrid.

2002 krävde Jordbruksverket att trav- och galoppsporten tog krafttag mot spömissbruket.

Enligt Audell är det bara galoppsporten som tagit skrivelsen på allvar.

Martin Fransson