”Travbranschen är mesig”

Frispråkige profilen Lutfi Kolgjini: Jag har lugnat ner mig med åren

SPEL

En del anser att han är en frisk fläkt inom travet.

Andra tycker mest att han är en stöddig gaphals.

- Det är inte jag som är kaxig, det är travbranschen som är mesig, säger succétränaren Lutfi Kolgjini.

Foto: KRISTER HANSSON
EN FRISK FLÄKT Lutfi Kolgjini har ofta hamnat i blåsväder med sitt heta humör. I morgon kan den hetlevrade travprofilen vinna ännu ett storlopp när han startar med sin stjärna Revenue i Jubileumspokalen på Solvalla. "Jag tror på toppchans", säger "Ludde". Här ses han med några av sina framtidshopp i hagen.

Lutfi "Ludde" Kolgjini, 43, har alltid varit en av de största profilerna inom travet.

Frispråkig, hett humör och ofta i blåsväder. Men också väldigt duktig på att träna häst och är i dag etablerad som en av landets största travtränare.

Det fick vi ännu ett bevis för i förra veckan då han vann storloppet Hugo Åbergs Memorial med Revenue på hemmabanan Jägersro.

- Det är min största seger någonsin rent känslomässigt. Jag är ju så gott som uppvuxen på Jägersro och det var en pojkdröm som gick i uppfyllelse, säger "Ludde".

"Jag tror på chans"

I morgon kan det vara dags för Jägersrotränaren och Revenue att vinna storlopp igen. Då körs nämligen Jubileumspokalen på Solvalla med en miljon kronor i förstapris.

- Det är ett stenhårt lopp men jag tror ändå på toppchans, säger Kolgjini.

"Ludde" har haft stora framgångar de senaste åren. Revenue, Egon Lavec och inte minst Viking Kronos är några av hans kanoner.

Men det är inte bara i sportsliga sammanhang han väckt uppmärksamhet. Lutfi har nämligen alltid stuckit ut och kan knappast beskyllas för att vara konflikträdd.

- Men det är inte jag som är kaxig, det är travbranschen som är mesig. Jag är inte speciellt stöddig men jag säger alltid vad jag tycker. Om jag anser att en bana är dålig och att hästarna tar stryk av den så säger jag det, säger "Ludde".

- Det är så jäkla många klyschor inom travet. Jag blir så trött på det snacket. Om jag tror att jag tar spets och vinner så säger jag det. Varför skulle jag inte göra det.

Har du fått mycket skit för att du alltid sagt vad du tycker?

- Oja, om jag har.

Exempelvis?

- För några år sedan blev jag förbannad på Erik Adielsson och hämnades på honom under ett lopp. Jag blev då avstängd i tre månader, många andra tränare har bara fått några veckor för samma sak.

Kommer från Kosovo

Hur är du som person då?

- Inte stöddig och inte hetlevrad, i alla fall inte längre. Tidigare blev jag förbannad oftare eftersom jag är så tävlingsinriktad men jag har lugnat ner mig med åren. Däremot försöker jag alltid vara ärlig och korrekt mot alla, det är A och O för mig.

Lutfi Kolgjini kom till Sverige från Kosovo när han var åtta år och han är nästan ensam bland landets travtränare om att ha utomnordiskt ursprung. Men det har "Ludde" aldrig upplevt som något problem.

- Verkligen inte. Jag har hållit på med trav i 25 år och bara en enda gång har jag blivit kallad svartskalle under lopp, säger "Ludde".

Svenska travtränare jobbar nästan jämt och har nästan aldrig någon semester. Och i det avseendet sticker inte Lutfi Kolgjini ut ur mängden.

Håller på tio år till

- Jag brukar ta en vecka skidsemester varje år och på den lilla fritid jag har är jag med min sambo Anna och mina tre barn.

Hur ser då dina framtidsplaner ut?

- Jag har ju lovat Anna att så småningom ägna mig åt henne så jag håller nog inte på med det här längre än tio år till. Sedan varvar jag nog ner.

Men innan dess har "Ludde" säkert vunnit ännu fler storlopp.

Kanske redan i morgon.

Vunnit 38 lopp i år

”Ludde” om catchdrivers, MFF & kungen

Revenue kan ta hem en bonus på 5 milj

Magnus Jacobsson

ARTIKELN HANDLAR OM