Norrland får ta miljonsmällen

ATG måste spara 73 miljoner: Det är för jävligt

SPEL

Sveriges trav- och galoppsport står inför en tuff utmaning.

ATG tvingas spara 73 miljoner kronor för att nå ekonomisk balans nästa år - något som bland annat lär innebära färre tävlingsdagar i Norrland.

- Det är för jävligt, säger proffstränaren Ove A Lindqvist.

Foto: Foto: RICKARD KILSTRÖM
Så här ska ekonomin visa plussiffror igen 50-60 färre tävlingsdagar: 27 miljoner kronor. Slopa premieloppen: 22 miljoner kronor. Grundbelopp till trav- banorna: 9 miljoner kronor. V75-bidrag: 5 miljoner kronor. Tränarpremier: 3,5 miljoner kronor. Galoppen: 6,5 miljoner kronor.

De tidigare besparingarna var inte tillräckliga.

Ytterligare miljoner måste sparas in för att ATG ska kunna sluta redovisa röda siffror i bokslutet.

I dagsläget har styrelsen för Svenska Travsportens Centralförbund, STC, tagit fram ett sparförslag på 73 miljoner kronor och som innehåller flera olika punkter.

De två största är dock att slopa premieloppen samt att stryka 50-60 tävlingsdagar i framför allt Norrland, vilket sammanlagt skulle spara runt 50 miljoner kronor.

- Vi måste få till en balans för annars kommer det att urgröpa vår budget totalt, säger Bo Dockered, styrelseordförande i ATG.

Och det är ett faktum att de sämsta travdagarna inte ger något netto och att ett antal av dessa är just i Norrland.

Beslut 5 september

I dagsläget granskar företrädare för trav- och galoppsporten förslaget, som ATG ska fatta ett slutgiltigt beslut om den 5 september.

Men en av dem som redan nu är kritisk, är den professionella tränaren Ove A Lindqvist.

- Det här diskuteras varje tävlingsdag och i varenda fikarum. Själv tycker jag att det är ett helt felaktigt förslag! Det är kärvt redan nu och kärvare blir det. Jag tror att folk kommer tvingas sluta med sporten eller flytta neråt i landet om de överhuvudtaget ska kunna ägna sig åt den i framtiden.

Han tycker i stället att besparingen skulle kunna göras genom att sänka skatten på spel med en procent - något som Bo Dockered å andra sidan omnämner som en omöjlighet.

- Det är lätt att säga något sådant, men otroligt svårt att genomföra det. I det statsekonomiska läget som vi har nu så kommer vi inte att få gehör för några sänkningar, säger Dockered.

Även tränaren Robert Bergh ifrågasätter sparförslaget och hur det skulle komma att drabba travsporten.

Utredning önskas

Han önskar i stället att det görs en ordentlig utredning om sportens framtid i Sverige, men framför allt kanske just i Norrland, innan neddraggningar genomförs.

- Hur har man egentligen tänkt sig? Jag tror att alla banor skulle må bra av få veta hur planerna ser ut för framtiden, det är för ovisst just nu.

Pengar måste dock sparas och såvida inte trav- och galoppsporten själva kommer med konkreta motargument inom kort, så lär det bli färre tävlingsdagar i norr.

Kris födde ATG 1974

Daniel Kederstedt