Så blir man en vinnare

SPEL

Hur gör man för att vinna på trav? undrar en läsare i ett mejl.

Fråga någon annan, borde jag svara om jag hade lite självkritik.

Men okej, jag vet i alla fall hur det går till i teorin.

Det är faktiskt ganska enkelt.

Det känns som om jag avhandlat frågan förr, men eftersom svaret är av visst intresse vevar jag den ett varv till. Alltså: Hur blir man en vinnare på trav?

Jag är helt övertygad om att det finns en sak som är viktigare än allt annat. Tyvärr är det inget hokus pokus, inget underbart knep. Nej, vad som gäller är, föga upphetsande, att vara påläst. Det duger inte knäppa upp en öl och bläddra i några tidningar i en halvtimme och sen kluddra ner en rad. Nej, vad som krävs är hårt arbete.

Om man inte gjort läxan till en V75-, V65- eller V5-omgång är det lika bra att lägga ner. Spela inte krona, för du blir med garanti avslöjad. Spara istället pengarna till nästa gång.

Sätt gärna igång tidigt i veckan inför en V75-lördag, så att du orkar och hinner. Sprid ut arbetet och avverka lopp efter lopp. Ett knep är att börja med att stryka bort chanslösa hästar, såna som absolut inte kan vinna. På V75 är de tyvärr få, medan de är i majoritet en vanlig V5-kväll.

Värdera spår och kusk

När det här är gjort är nästa steg att lägga dem som klarat första gallringen under lupp. Vissa har man förstås full koll på, men det är alltid bra att friska upp minnet. Gamla lopp inspelade på video är överlägset, se gärna hästen en gång till. Se värsta motståndaren minuten senare. Jag lovar, plötsligt är allt fullständigt uppenbart, inte fasen behövs det två streck här. Vad det handlar om är att våga lita på det man själv sett, att skaffa sig kunskapen och självförtroendet.

Två saker att tänka på:

Om det är V75 som ska rankas bör man värdera spårets och kuskens betydelse. Bra lägen och/eller toppkuskar är vad som gäller. I vanliga lopp, inte V75 alltså, finns det ofta bara två, tre hästar att välja på. Här ska man göra en bedömning av oddset i förhållande till vinstchansen och spela vinnare.

Lira inte när favoriten kommer till dukat bord, utan när oddsen är snedvridna, när favoriten är överspelad, står illa till och det solklara motbudet ger kanske fem gånger.

Veckans tips