Tränarna hotar att bojkotta V75

Uppror bland aktiva efter sparförslaget: De motarbetar oss

SPEL

Svensk travsport står inför en tuff utmaning. 65,5 miljoner kronor ska sparas och det är de aktiva som får betala.

Norrlandstravet drabbas hårdast och nu "slipas knivarna" bland de aktiva.

- Det kan bli tal om anmälningsbojkott till V75, säger Staffan Osterling, ordförande i Ångermanlands travtränarförening.

Den 5 september samlas svensk travsports förtroendråd i Malmö för att diskutera det förslag om sparåtgärder som tidigare i år presenterades av ATG. Om beslutet går igenom innebär det att 50-60 tävlingsdagar försvinner i Norrland.

I går eftermiddag samlades Norrlandstränarna till krismöte på travbanan Solänget, belägen i Örnsköldsvik.

Staffan Osterling är talesman för Norrlandstränarna:

- Dom ska strypa oss men än är inte sista ordet sagt. I värsta fall kan det bli tal om en anmälningsbojkott mot V75.

"De motarbetar oss"

"Dom" är ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) och STC (Svenska Travsportens Centralförbund). Speciellt gentemot STC är bitterheten bland de aktiva stor.

- De ska jobba för oss men det känns som om de bara arbetar mot oss, säger Staffan Osterling.

Ulf Hörnberg är generalsekretare på STC.

- Det är förstås tråkigt att travtränarna är missnöjda med det arbete vi gör. Jag har förståelse för att de är kritiska mot det här sparförslaget, det är lite som att välja mellan pest eller kolera. Men utifrån de givna förutsättningarna är det här det bästa förslaget, säger Hörnberg.

Lutfi Kolgjini är en av landets framgångsrikaste travtränare. Belägen i Malmö befinner han sig en bra bit från stormens öga men han stödjer de aktiva i Norrland fullt och fast.

- Det är för jävla många olika föreningar inom svensk travsport och alla drar åt olika håll. Kan det komma något gott ur det här så är det att vi kanske kan skapa en enighet bland de aktiva. Anmälningsbojkott mot V75 låter drastiskt men finns det en majoritet bland de aktiva för en sådan åtgärd är jag med på det, säger Kolgjini.

1,9 miljarder per år

Oavsett åtgärder. Faktum kvarstår: 65,5 miljoner kronor ska sparas.

- Men man måste inte göra det på bekostnad av sporten. Reklam och media kostar otroliga summor, där kan man skära. ATG har en årsbudget på 1,9 miljarder. Av dessa går 800 miljoner kronor tillbaka till sporten. Var tar resterande 1,1 miljarder vägen? Det måste gå att plocka 60 miljoner kronor därifrån, funderar Osterling.

ATG:s VD Bengt Jönsson ställer sig frågande inför dessa siffror:

- Efter att sporten fått sitt har vi mellan 600 och 700 miljoner kronor att röra oss med, årsbudgeten är alltså totalt på 1,4-1,5 miljader kronor, förklarar Jönsson.

Ord står mot ord. Siffror bollas fram och tillbaka. En sak är säker: Nästkommande helg är en mycket intressant sådan för svensk travsport. Och för spelarna väntar måhända lördagar utan V75 i vinter.

Så här ska STC spara:

Per Nicklasson

ARTIKELN HANDLAR OM