Travtränare: Lägg ner sämsta banan

Lähdekorpi ger sig in i travbråket: Vi lever i en marknadsekonomi

1 av 2 | Foto: Tomas Blomqvist
Lähdekorpi går till attack mot sina tränarkollegor, som hotar bojkotta V75.
SPEL

Det förslag om sparåtgärder på 65,5 miljoner kronor som ATG och STC lagt fram har väckt ont blod bland Sveriges travtränare - en (hittills) enad travkår talar om anmälningsbojkott mot V75.

Nu ger sig Halmstadstränaren Kari Lähdekorpi in i leken - och han ställer sig bakom ATG och STC.

- Ingen har pratat med mig om bojkott mot V75 och det är inget jag ställer upp på, säger Lähdekorpi.

Svensk travsport har länge levt över sina tillgångar men nu går det inte längre. 65,5 miljoner kronor ska sparas. ATG/STC har lagt ett förslag som går ut på att dra ner på antalet tävlingsdagar i framförallt Norrland.

Travtränarna för sin del tycker att pengarna borde sparas på annat, till exempel genom nedskärningar på reklam och mediakostnader, och hotar med anmälningsbojkott mot V75 om förslaget klubbas igenom nästkommande helg. Alla tränare Sportbladet pratat med den senaste veckan ställer sig bakom en sådan åtgärd.

"Bra förslag"

Men nu väljer Kari Lähdekorpi, väl medveten om att han knappast skaffar sig några nya kompisar bland svenska tränare, att bryta mönstret:

- Med lite distans kommer alla att tycka att det här var ett bra förslag. Det finns för många tränare, för många hästar och för många banor i Sverige. Om jag fick bestämma skulle jag lägga ner den bana som går sämst, säger Lähdekorpi.

Men enligt alla travtränare som hittills hörts i debatten innebär ju det här förslaget att travsporten i den norra delen av landet är dödsdömd?

- Det har jag svårt att tro, de som är dukiga överlever alltid. Dessutom: även om det här förslaget går igenom kommer Norrland fortfarande att ha fler tävlingsdagar per invånare än vi i södra Sverige har, förklarar Lähdekorpi.

Hur kommer det sig att din syn på det här förslaget så skiljer sig från andra tränare?

- Det är för mycket "det-ska-gå-lite-dåligt-överallt"- mentalitet i det här landet. Men vi lever i en marknadsekonomi, det ska gå bra där det finns förutsättningar. Tränarna får flytta dit pengarna finns. Personligen tror jag att en stor del av motståndet mot förslaget bottnar i irritation mot ATG och STC, att vi aktiva inte får se några siffror. Sporten måste spara, men det är klart att ATG också kan skära i sina kostnader.

Marknaden styr

Vad händer i höst om det blir anmälningsbojkott mot V75?

- Det kommer det aldrig att bli. Marknaden styr. Jag är i alla fall inte med på en sådan åtgärd och har svårt att tro att mina hästägare är det, avslutar Kari Lähdekorpi.

Per Nicklasson ([email protected])