Skyll inte på Gidde

Micke Nybrink: Det var en bortkörning av Åke Svanstedt

SPEL

Egentligen visste jag hur det skulle sluta.

I samma ögonblick som jag skrev att Järvsöfaks och Gidde Palema var oslagbara signerade jag ”dödsdomen” för minst en av dem. Så ska de tas.

Men Åke Svanstedt hjälpte förstås till lite också.

Hur jag än vänder och vrider på det så var Gidde Palemas förlust en bortkörning av Åke Svanstedt. Inte fasen var han tvungen att köra 1.08 mellan 800 och 300 kvar med en häst som, uppenbarligen, inte var på topp efter en kort paus?

Det var som om Åke stod på bana 07 på Arlanda och drog på för fullt, skillnaden var bara att Gidde aldrig lyfte, bränslet tog slut innan dess, 200 kvar för att vara exakt. Svanstedt varken grät eller sög på tummen efteråt, han visste vad han hade gjort: Gidde behövde sotas ur inför Åby Stora Pris på söndag. I lördags var det bara 200 000 i förstapris, på Åby väntar en miljon.

Svanstedt – läskigt duktig

Jag är inte alls en dålig förlorare. Jag struntar i det, hade ändå inte vunnit några pengar värt namnet om Svanstedt sparkat bort tegelstenen från gaspedalen. Jag vill bara ge en förklaring till förlusten, skyll absolut inte på Gidde?

Annars är han förstås läskigt duktig, Svanstedt. Jag säger det igen, det börjar nästan bli pinsamt för alla andra som kämpar och sliter. Gazza Frontline och Bourbon Jazz såg ut som två elitspelare i korpen och Svanstedt han bara flinar efteråt.

Helgens höjdare: Järvsöfaks såklart som gick 1.18,7, en tiondel från Spikelds mystiska världsrekord på 18,6. Synd om Faksen och jag undrar vem som knäppte den där tiden i Norge?

Tre hästar vi passar nästa gång: Pondus Sund – fast för länge i V75-2, Sävaflickan – allt kvar i mål i V75-4, Viktig – jösses, det bara small sista 200 i V75-7.

Fram med kanonen...

På Solvalla i morgon plockar jag undan drivern för att tala golfspråk. Lugnt och fin nu. Jag provar några wedgar i stället. Pralini har spetsläge i V65-1 och måste ha chans att hålla undan för Sue Boko som knappast slås randig med blott en vecka kvar till Oakskvalen.

Redan i V65-2 har jag glömt mitt löfte, fram med kanonen (drivern) och panga på. Visst är Non Stop Gossip ett hejdlöst långskott men jag måste ändå prova. Snacka om att gå ner i klass!

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])