Jag ska spela ’grovjobbare’

SPEL

Mina spetsvinnare i lördags har inte kommit i mål ännu.

Tunga banor vänder upp och ner på allt.

Sävaflickan tog dem från dödens, utan att känna efter så noga.

Det är såna vi ska spela i leran, grovjobbare med lite skit under naglarna.

Spets och slut brukar det också handla om när det kvalas till Kriteriet och Oaks. Kuskarna släpper alltid favoriten till ledningen och för oss som spelar är det

rena döden. I ren desperation gör vi flerkuponger som alltid spricker nånstans.

I onsdags blev det inte alls som vi tänkt oss. Kuskarna, catchdrivermaffian i synnerhet, körde precis som alla krävt i åratal. Plötsligt kliade de inte längre varandras ryggar och bjöd friskt fram och tillbaka. Nej, plötsligt var det krig på Solvalla. I vissa lopp enbart lite gruff och smådjävulskaper, men i ett par race rann både sinnet och blodet. Jag tyckte det var kul. Jag klagar inte ett dugg. Mer sånt här. Hata varandra.

Men i pressen dagarna efter har jag noterat att Adielsson, Sjunnesson, Jansson och allt vad de heter fått löpa gatlopp. Bara för att de körde finish nåt varv för tidigt? Var det inte så vi ville ha det?  

Betydligt tristare var det att se min Kriterievinnare, Gentle Son, galoppera dubbelt i sitt kval och sedan höra Åke Svanstedts (bort-?) förklaring efteråt: Solvallas bana är på tok för hård.

Misskötta banor på Solvalla

Det var inte första gången en aktiv klagat på nationalarenans underlag. Den senaste månaden har hästar galopperat till höger och vänster och det har, för mig som ständig besökare, känts onormalt. Jag vet inte ett smack om banvård men som spelare vill jag inte höra att min klaring (jag lirar ju för fasen bara såna!) hoppat bort sig på grund av att banan är misskött.

För övrigt går jag och längtar till januari och den sista söndagen i Paris. Då vill jag vara på plats igen. Gidde Palema (kom igen nu!), From Above, Naglo, Hilda Zonett och så kanske även Scarlet Knight (jo, Melander har såna tankar) till start i Prix d’Amerique. Jeanbat du Vivier är kanske ett monster men vårt Dream Team är inga braklöss de heller.   

Till sist: Jorma Kontio säger att han ska göra en Tout ou Rien med Lascaux som vann trion i fredags, ta honom rakt upp i guld alltså. Nu vet ni det.

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM