Nattsvart lir men fin sport

Micke Nybrink: Robert Bergh och Tsar d Inverne har hittat varandra

SPEL

Tsar d’Inverne är som Copiad, älskar när kusken buskör med honom.

Han är också bäst öga mot öga.

Robert Bergh har hittat sin drömhäst och Tsar d’Inverne sin drömkusk.

Jag som i min enfald trodde att det skulle hinna hända saker över Kalmars långa upplopp. Istället blev det precis tvärtom. Varför? Flera av vinnarna var helt enkelt för bra, alldeles för bra.

Visst, jag hade några rätt också. Princess Ride var lika sliten som väntat, Red Chili Pirat visade att han är den kanon jag alltid misstänkt och Mr Sander var ungefär lika stark som tidigare när han vann till goda oddset 4,12.

Njöt av sporten

Men liret var ändå nattsvart, 300 spänn på sju rätt är ingen plusvariant när man spelar ganska stora, utskrivna system. Jag fick istället bita ihop och njuta av sporten. För visst bjöds vi på fin sådan överlag, och då i synnerhet i Breeders-finalen för hingstarna.

Att Tsar d’Inverne vann kom inte som någon chock. Jag har alltid hållit honom som bäst av fyraåringarna och efter en lunch med Robert Bergh i fredags var jag än mer övertygad. Han bara log och sa att ”det här ska nog gå bra, han tål vad som helst, Tsaren”. Han förklarade vidare: ”Man drar av huvan 700 kvar och sen är det bara att köra.”

Det är inte enbart Bergh som håller Peter Forsbergs häst skyhögt. Erik Adielsson säger att Tsar d’Inverne är den bästa travare han kört.

Själv tycker jag att det är lite Copiad-stuk på Tsaren. Han är en sån där som inte är beroende av ett dugg. Har han väl satt klorna i dem in på upploppet sliter han dem i stycken. Det är såna vi behöver, hjältar som slåss utan att känna efter, som växer med uppgiften.

Barfotainfo behövs

Något annat vi behöver, vi som spelar och står för kalaset, är barfotainfo. Vi vill veta hur hästen tävlat tidigare, de bör vara en baggis att klämma in i programraden.

Enligt STC:s informationschef, Mats Fransson, diskuteras frågan på allvar nu och jag hoppas att bossen Ulf Hörnberg, som själv är en lirare, inte spjärnar emot. Vill ni ha tips? Ring mig så är det fixat på en kvart.

Till sist: ”Upploppsklockan har ringt”, tjoar Hans G Lindskog i tv. Tyvärr gör den inte det längre på våra travbanor, Eskilstuna undantagen. Är det bara jag som saknar ljudet?

Var det inte lite coolt när det ringde 300 kvar?

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])