Sveriges monopol

- en omöjlig ekvation i EU

SPEL

Annonserna för ATG, Svenska spel och Bingolotto kan bli spiken i kistan för spelmonopolet.

Att uppmuntra till spel, tjäna pengar på det och samtidigt ha monopol är en omöjlig ekvation i EU.

I det officiella Sverige är tystnaden kompakt. Ingen vill kommentera EG-domen som säger att Italien inte kan hindra brittiska bookmakers att verka på italienskt mark.

Finansdepartementets jurist medger bara att "domen kan ha någon form av betydelse". Tyvärr vet han inte vilken.

Fri etableringsrätt är en av hörnstenarna i EG-rätten. En stat kan inte hindra andra EU-medborgare från att driva verksamhet i det egna landet, det är diskriminering.

Men det finns undantag. För konsumenternas bästa och ordningen i landet kan etableringsfriheten naggas i kanten.

Italien har åberopat skyddsklausulen. Men EG-domstolen säger nej, no, njet.

Italien som Sverige

Anledningen är att italienska staten bedriver en aggressiv marknadsföring och tjänar grova pengar på spelandet. Då kan man inte i nästa andetag hävda att medborgarna måste skyddas mot speldjävulen genom statliga monopol.

Det italienska exemplet förefaller vara direkt överförbart till Sverige.

ATG, Svenska spel, Casino cosmopol och Folkspel med sitt Bingolotto annonserar vilt. De vill att folk ska spela mer. Och staten vill tjäna klöver på folks förhoppningar om att bli mångmiljonärer. Precis som i Italien.

De två statliga spelbolagen ATG och Svenska spel liksom folkrörelseägda Folkspel dominerar marknaden. De har 98 procent av omsättningen.

Svenska folket spelade förra året för 36 miljarder eller 4 000 kronor per person. På tio år har omsättningen ökat med 50 procent. Enbart förra året var ökningen sju procent vilket skulle göra många industriföretag gröna av avund.

Lönande för staten

För staten är spelandet en kassako. Omkring sex miljarder rinner in i form spelskatter. Enbart Svenska spel ska nästa år leverera 3,2 miljarder kronor i aktieutdelning till statskassan. Det motsvarar 60 procent av den statliga satsningen på kulturen.

Man förstår alltså varför den officiella tystnaden är kompakt. Det handlar inte om att behålla ett monopol. Utan att slå vakt om finansminister Bosse Ringholms kassakista.

Behjärtansvärt. Men utan någon som helst relevans om EG-domstolen tvingas ta ställning även till det svenska monopolet.

Lena Mellin