Aftonbladet polisanmält för spelbolagsannons

Anders Gerdin: Det kom inte som en överraskning

SPEL

Aftonbladet och Expressen har polisanmälts av Lotteriinspektionen.

Anledningen är de annonser tidningarna publicerade i helgen från den internationella spelbolagen Unibet och Expekt.

Foto: MATS FOGEMAN
OLIKA TOLKNING Anders Gerdin, Aftonbladets chefredaktör och ansvarige utgivare.

Aftonbladet publicerade annonserna sedan EU domstolen i förra veckan slagit fast att spelmonopolet i Italien strider mot EU:s fria etableringsrätt.

- Lotteriinspektionen har gjort en tolkning av EU-domen och vi en annan, säger Aftonbladets chefredaktör och ansvarige utgivare Anders Gerdin.

Spelbolagen tolkade domen som att det som är olagligt i Italien också bör vara olagligt i Sverige. Aftonbladet gjorde samma tolkning som EU-domstolen och godkände annonserna.

I går eftermiddag polisanmälde Lotteriinspektionen Aftonbladet och Expressen för brott mot lotterilagen.

- Det kom inte som någon överraskning. Lotteriinspektionen har fattat det enda beslut de kunde göra, säger Anders Gerdin.

- Att främja spel i Sverige från utländska bolag var ett brott före EU-domen och är det efteråt också, säger Jan Nyrén, chefsjurist på Lotteriinspektionen.

"Aldrig angenämt"

Anders Gerdin tror att frågan antagligen måste tas upp i EU-domstolen ytterligare en gång.

- Detta handlar inte om att försöka skydda svenskarna mot spelberoende som man försöker göra gällande, utan om att försöka skydda statens skatteintäkter. Lotteriinspektionen är tillsatt av regeringen och arbetar med regeringen som uppdragsgivare.

Som ansvarig utgivare riskerar Anders Gerdin böter eller fängelse i upp till sex månader om tidningen skulle fällas.

- Det är aldrig angenämt att behöva hamna i rätten - men det är det enda sättet att få den här tolkningen prövad för svenska förhållanden, säger Anders Gerdin.

EU-domen har gjort att flera av de stora internationella spelbolagen vill vara med och dela på de 36 miljarder svenskarna spelar bort varje år.

Svante Lidén