Dömd för plågeri - nu hotas karriären

Travkusken Erik Svensson kan tvingas till djurförbud

SPEL

I september dömdes travtränaren Erik Svensson till dagsböter för djurplågeri.

Nu kan en ny lag innebära slutet på hans karriär.

- Det här är en personförföljelse, säger han.

Svensson.

Erik Svensson dömdes nyligen till dagsböter av tingsrätten på grund av en kraftig spödrivning för två år sedan. Det kan också vara slutet på hans travverksamhet. Enligt en ny paragraf i djurskyddslagen ska den som döms för djurplågeri också meddelas djurförbud av länsstyrelsen.

- Om jag döms kan man lika gärna lägga ned travsporten. Det var tre kuskar som drev värre än jag i det här loppet. Det här handlar bara om en personlig hetsjakt. Trav handlar ju om att heja på. Jag har hela trav-Sverige med mig, säger han.

Erik Svensson begick brottet i juli 2001. Och trots att den nya djurskyddslagen trädde i kraft först den 1 januari i år kan den komma att drabba Erik Svensson. Det säger flera experter.

Juristen Eva Kjell på statens jordbruksverk menar att det är när domen från tingsrätten faller som ärendet väcks för länsstyrelsens del. Hon får stöd av länsveterinären Folke Serenius.

- Det känns som David mot Goliat. Jag tror inte längre på rättsväsendet. Jag är en bricka i spelet mellan jordbruksverket och travsportens spödrivningar. Men jag ska driva det här så långt det går, säger Svensson som har ett travstall som består av 47 hästar.

Till sin hjälp har han advokat Staffan Uvabeck.

- Lagparagrafen fanns inte när händelsen inträffade. Det skulle vara en helt ny tillämpning av grundlagen, säger Uvabeck till Nya Lidköpingstidningen.

Pierre Matteoni