Hallå kuskar! Glöm nu inte bort att tävla

Micke Nybrink: Ni får inte vara kompisar i loppen!

SPEL

I helgen kördes de sista stora årgångsloppen. Puh.

Äntligen kan vi sikta in oss på äldre hästar, svåra banor, dåliga favoriter och höga utdelningar.

Bara nu kuskarna inser att de måste tävla.

Det har varit lite si och så med det på slutet.

Vad jag syftar på är förstås dessa ständiga kompiskörningar och alla varianter av nu-släpper-vi-till-favoriten-leken vi sett den senaste tiden.

Förra lördan på Solvalla bjöds vi på ett skräckexempel. Konstigt nog har jag inte läst en rad om det, jag misstänker att pressen börjar bli avtrubbad, att vi är så vana vid eländet att vi inte orkar bry oss längre.

Ni minns säkert loppet: V75-5, Hudson Blue och Jörgen Sjunnesson till ledningen efter 450 meter. ”Kul”, tänkte jag, ”nu kan han vinna, hästen är ju bäst i spets och formen riktigt bra.” 20 sekunder senare var det dags att vakna. Sjunnesson släppte till favoriten Red Chili Pirat och Erik Adielsson. Det vände sig i magen på mig och jag var inte ensam om mitt illamående. Spelarna på Solvalla skrek av ilska. ”Vad gör karln?!”

Delar ni på pengarna?

Hur det gick? Red Chili Pirat galopperade 150 kvar och drog med sig Hudson Blue i fallet och de flesta skrattade rått och skadeglatt, själv hade jag med skrällen Moltas, men jag kände ändå uppgivenhet.

Jag vill inte få känslan av att storfräsarna, toppkuskarna alltså, gör upp loppen i omklädningsrummet och sen flinande delar på pengarna i taxin på väg till flyget. Givetvis överdriver jag, som alltid, men vad jag vill ha sagt är att vi som spelar, vi lirar på att det ska tävlas, inte dealas, bjudas och bjudas igen. Jag har sagt det förr, ni får inte vara kompisar i loppen.

Visst kan ni fika mellan racen men jag ser helst att ni tittar snett på varandra då med.

Än mer desillusionerad blev jag i lördags när jag hörde Daniel Olsson som bisittare i ”Vinnare V75”. Han tyckte under V75-2 att Åke Svanstedt borde släppa ledningen till Giant Diablo och sikta in sig på 250 000 kronor i andrapris. Nu sket Svanstedt fullständigt i det och svarade ilsket med Minnesota, något som så när resulterade i seger.

Daniel Olsson, ja, han är sedan helt nyligen catchdriver på heltid och har tydligen redan börjat tänka som en sådan

?

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM