Unibet går till domstol

Vi ska stämma svenska staten

SPEL

Spelkriget mellan staten och de utländska bolagen trappas upp.

Nu går Unibet till domstol för att få göra reklam i svenska medier.

- På fredag stämmer vi svenska staten, säger Unibets vd Pontus Lesse.

För några veckor sedan fastslog EG-domstolen, i den så kallade Gambellidomen, att det italienska spelmonopolet var olagligt.

De utländska spelbolagens tolkning av beslutet: det svenska monopolet strider också mot EU:s lagar - vilket ger bolagen rätt att göra reklam för sina produkter i Sverige.

Tidigare marknadsförde sig bolagen genom de utlandsbaserade tv-kanalerna TV3 och Kanal 5. Efter domen började bolagen annonsera i svensk dagspress.

Polisanmälde

Det fick Lotteriinspektionen att svara - med att polisanmäla tidningarna.

Spelbolaget Unibets replik blir att på fredag stämma den svenska staten.

- Det blir i Eskilstuna tingsrätt, eftersom det är dit Lotteriinspektionen hör. Vi vill få göra reklam för våra produkter, säger Unibets vd Pontus Lesse till Dagens Nyheter.

Ola Wiklund, docent i EG-rätt vid Stockholms universitet, biträder Unibet i målet. Han menar att det finns flera EG-domar från senare år som ger spelbolagen rätt.

- De (lagarna) tvingar staten att empiriskt bevisa att annonser från Unibet leder till spelmissbruksproblem. Det kommer man att få väldigt svårt att bevisa, säger Ola Wiklund.

Argumenten faller

Den svenska staten har tidigare försvarat sitt monopol med att det är till allmänhetens bästa - som till exempel att det begränsar spelmissbruk.

Men då Svenska Spel och ATG marknadsför sina spel, faller statens argument. Det är vad Gambellidomen innebär, menar Ola Wiklund.

- Man kan inte använda skyddsargument om man samtidigt driver en politik som leder till ökat spel. Det är att gasa och bromsa samtidigt, säger han.

Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM