V5 – ett lir som är underskattat

SPEL

Hyfsat flyt med tipsen till jackpotten i helgen. Vad var det jag sa?

Tabore är förstås inget att kaxa upp sig för men Yatzy Brodda var en skön ”badkarsvinnare” till goda 3,96.

Som chansspik satt hon också fint.

Att sedan Lava Brick vann till chockerande höga oddset 13,19 gjorde inte helgen sämre. Hur man sedan kan lyckas spricka med många i V75-7 är en gåta, jag grejade det i alla fall och tårarna rann hela kvällen. Jag menar, toppkusk (Sjunnesson), kanonspår, stark häst, 2 640 meter – hur dum får man bli?

V75 är ett fantastiskt spel: vissa gånger tycks raden omöjlig och sju rätt ger 20 000, nästa gång ger full pott 1,5 miljon och det känns hur lätt som helst.

Det gäller bara att ha rätt ideer, sen kurage nog att gå på dem rakt ut, utan att fega ur. Just det sista är den svåra biten, där faller många.

Billigt gardera i tunna fält

En annan spelform som är underskattad är V5 på landsorten. Egentligen borde man sikta in sig hårdare på det. Helst ska det vara mediokra höst- och vinteromgångar, utan störande inslag av ihåliga årgångslopp. Om man bara orkar tränga in i loppen ordentligt visar det sig nämligen att hälften av hästarna är fullständigt chanslösa och i vissa fall kan endast en tredjedel räknas med viss chans.

Favoriterna i dessa V5-lopp är ofta brutalt överspelade. I brist på annat blir det lätt så, en lus är 70-procentare. Däremot är de heta motbuden, det brukar vara två, tre stycken, alldeles för lite streckade.

Ta dig tid och analysera en vanlig V5:a, en ordinär ”skitdag” eller kanske V5 på dagens dubbel-banan. Hitta en vettig spik, favorit eller inte – men krångla inte till det: Frick från innern i Gävle, Adielsson med springspår på Jägersro eller kanske Ulf Bäckman med spetsläge på Umåker.

Sen räcker det om du kan hitta ett drag i något av de andra fyra loppen, en häst som inte är favorit men som du tror på. Spika den också och gardera övriga lopp efter behov, sex hästar i tre lopp kostar inte mer än 216 kronor.

Chansen att vinna på detta 216-raders är bra mycket större än med 432 rader på V75. På V75 är nämligen loppen otroligt jämna och slumpen avgör oftare än vi tror.

Så är det inte på V5 på landsorten.

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])