Lähdekorpi är värd att hyllas

Micke Nybrink: Hans hästar är alltid vältränade och redo

SPEL

Härom veckan hackade jag på våra catchdrivers för deras kompisstyrningar.

I lördags visade de klassen när de lekte med motståndet.

Jansson, Adielsson och Kihlström? Det finns sämre kuskar, tusentals.

Erik Adielsson tog en V75-dubbel efter två prickfria styrningar, Com Milliona och Lord Brick var toppade och Adielsson han, som han själv brukar uttrycka det, ”gjorde väl mest bara sitt jobb”. Kanske det, men jag konstaterar i alla fall att det inte var några tursegrar. Men jag vill hylla tränaren (fasen, nu låter jag som Erik) Kari Lähdekorpi.

Strunt samma, jag tycker att Lähdekorpi är värd att äras, hans hästar är alltid vältränade och man kan lugnt räkna med att de är redo när det vankas lite större lopp, typ V75.

Och Torbjörn Jansson körde för vinst med Leffe Blanche i V75-5. Där ser ni, man kan svara ut en favorit och vinna. Man behöver inte slänga sig på rygg. Våga och vinn.

Exempel från skolboken

Örjan Kihlströms två segrar var skolboksexempel, två styrningar att använda som kursmaterial för alla blivande proffstränare. Med Staro Udine stal han loppet i spets, något han gjort tusen gånger tidigare utan att någon någonsin fattat något.

Den riktiga delikatessen kom i V75-7 där han vek ner på innerspår i första sväng när ”alla de andra idioterna” körde i andraspår. I stället för att få nionde ut blev det tredje in, som utan större åthävor förvandlades till andra ut in i slutsvängen.

Hokus pokus? Nja, snarare typiskt Örjan som kunde konstatera att ”det löste ju sig bra för oss”.

Nog smörat, dags att klaga. Det är ju populärt i branschen. Är ni också less på alla konstiga utländska hästar som dyker upp på våra riksspel? Alba Rex på dubbeln på Romme förra fredagen, hur kan hon få vara med där?

Ett sexårigt sto som radat upp segrar i Holland och Tyskland och aldrig visat sig i Sverige. Är hon kul att spela på? Och Höwings Ikarus på lunch-V5 i fredags, en färsk tysk med två raka segrar på hemmaplan.

Va? Hur ska vi kunna bedöma en sådan? Spelstimulerade? Tjena, snarare rena avvänjningsförsöket.

Alltså: På V75, V65, dagens dubbel, trio, lunch-V5 – där vill ha vettiga spelobjekt, inte totala freaks som kan vara hur bra eller hur dåliga som helst.

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM