Evita Ås - en talang som glider ovanpå

Micke Nybrink: I mitt program står det spets och slut

SPEL

Hon har extremt lätt för sig, talangen är stor. Formen är bättre än någonsin och läget skräddarsytt. Spets och slut, står det i mitt program.

Spik nummer två har sämsta läget men det är bara oddshöjande.

Evita Ås (V75-2) är en underbar travare, en racer är nog rätt epitet. När hon rör sig i 1.10-tempo i ett lopp ser det ut som hon bara promenerar.

Tittar man på de andra stackarna vevar de med benen för glatta livet, kränger med skallen och hejas på av kusken. Evita, hon glider ovanpå. Skillnaden i talang är tydlig.

Bollar med motståndarna

I morgon har hon innerspår bakom bilen, ett läge många hästar vantrivs med. Knappast Evita, hon är helnöjd med spåret och det är säkert Åke Svanstedt också, för han vet ju att ingen kan ta sig förbi henne den första biten.

I de senaste starterna har Evita Ås varit ruskigt fin, hon har bollat med motståndet och speedat förbi med klippande öron till smått överlägsna segrar.

Hon är inte en mordvinnare men som spik känns hon given, hon vinner loppet fem, sex gånger av tio och är bara knapp favorit, endast streckad på 57 procent.

Tobina Pazzione är Evita Ås raka motsats, någon större talang har hon aldrig varit. Jag minns när hon vann ett lopp i Kalmar i vintras, från spets på 21,6/2640 volt. Vi diskuterade då om det här var det sämsta lopp som visats i svensk tv.

Men sen dess har det hänt grejer.

Tobina har bytt tränare till Tommy Zackrisson i Kalmar, och där har hon tänt till. Näst senast var hon grym när hon visslade runt packet sista 900 och senast höll hon strålande efter en ansträngande resa i ledningen.

Kan inte bli sämre

Läget kallt, kan ju inte bli sämre, men över lång distans spelar det mindre roll. Motståndet är inte alls av värsta sorten och jag tror inte att Zackrisson gråtit sig till sömns i veckan. Tobina Pazzione är streckad på 38 procent vilket är att betrakta som intressant på en spik.

V75-6 är omgångens svåraste. Jag stormvarnar för spurtstarke Indian Wedding som nu laddat hemma på landsvägarna. En streckvärd 11-procentare.

Helgens tips

Micke Nybrink ([email protected])