Kalle, 20, miljonär - på poker

”Jag är lite av en gambler, det måste man vara för att lyckas”

SPEL

Han är 20 år gammal, bor fortfarande hemma hos sina föräldrar och är en i mängden i en medelstor svensk stad.

Men på internet är Kalle redan en legendar.

– Jag tror inte att någon i världen har vunnit mer än mig på internetpoker. Jag är i alla fall bland de tre främsta, säger Kalle.

Foto: lasse hejdenberg
20-årige Kalle tjänar sitt levebröd genom att spela poker på internet. Det är inte ovanligt att han spelar för tiotusentals dollar.

Bland pokerforum och diskussionsklubbar är Kalle en superstjärna. I ett spel som sägs ta ett ögonblick att lära sig men en evighet att bemästra är det många som tycker att Kalle vid 20 års ålder är nummer ett. Historierna om hans skicklighet och vinster är väl spridda fiberoptiska vandringssägner.

– Jag har läst lite vad som skrivs. Det mesta är överdrivet, en del är underdrivet. Det är ju sjukt egentligen att så många intresserar sig för mig.

På några år har han vunnit ”ett sjusiffrigt belopp” på sitt spelande.

Ofta spelar Kalle från pojkrummet hemma i föräldrarnas lägenhet.

När Sportbladet träffar honom för att följa hans spel på nätet lirar han hos sin kompis Johan, som också lever på att spela poker.

På golvet i lägenheten ligger ett par pokerböcker slängda och på tv:n rullar bilder från förra säsongens World Poker Tour.

– Jag har spelat mycket och läst massor. Det är det enda sättet att bli bra. Och, du måste verkligen förstå det du läser, säger han.

Vann 800 000 kronor

Kalle sätter sig till rätta i den svarta soffan och loggar in. Det är inte ovanligt att se honom sitta vid ett spelbord på nätet med 10 000 eller 20 000 dollar framför sig och vänta på att någon ska våga sig fram.

Den här gången går det inte lika bra. Efter någon timme är han utslagen och börjar i stället leta efter någon annanstans att spela. Till slut hittar han ett bord med tillräckligt höga insatser. Nedsjunken i soffan, med datorn i knäet och med ena ögat på tv:n vinner Kalle ungefär 15 000 kronor under de 20 minuter Sportbladets reporter hänger över hans axel.

Veckan innan vi träffas vann Kalle den största pokerturneringen som spelats på internet. Cirka 1 000 spelare betalade 2 500 kronor var för chansen att ta hem förstapriset på drygt 800 000 kronor. När röken skingrades efter fem och en halv timmes spelande låg alla de andras spelmarker framför Kalle.

– Jag är lite av en gambler, det måste man vara för att kunna lyckas, fortsätter han. De som inte är beredda att ta risker kan nog inte bli duktiga pokerspelare.

Kompisen Johan spelar också, men oftast lite lägre insatser än Kalle. Ändå är det tillräckligt högt för att kunna vinna eller förlora en normal svensk månadslön på en kväll.

Fotnot:

Kalle och Johan heter egentligen någonting annat. När de spelar internetpoker använder de, precis som alla andra, en pseudonym.

Innan du börjar spela

Så går det till

Daniel Sjöstedt ([email protected])