”Tvilling” - visst, men jag föredrar att spela vinnare

Micke Nybrink: Nya spelformen är mest ett ”jaså”

SPEL

”Tvilling” införs 2004 och spelformen är redan lika bespottad som Skandia-cheferna.

Själv tycker jag inte att det är någon stor grej, mer lite av ett ”jaså”.

Värre är det med travets sätt att hantera dopning. Det är fullständigt sjukt.

ATG inför ett nytt spel, ”Tvilling”, i början av nästa år. Många i branschen skriker sig nu hesa att det här är en katastrof och innebär dödsdomen för vinnarspelet. Själv vet jag inte eftersom jag aldrig lirat ”Tvilling”. Är det kul? Att spelarna får tillbaka 80 procent är dock positivt, vad som får mig att tappa intresset lite är att jag föredrar att leta efter vinnare.

Tvilling innebär ju att man ska hitta ettan och tvåan, oavsett ordningsföljd. Man ska alltså spika en catchdriver med spetsläge som släpper till en dålig favorit?

Kan ändå tänka mig att spelformen kan funka i trioloppen där många inbitna tycker att det är för hasardartat att hitta ettan, tvåa, trean i rätt ordningsföljd.

Större potential i trion

Men jag anser också att ATG i så fall bör höja klassen på trioloppen för att tvilling ska få chansen. Tror förresten att det finns större potential i trion, bara vi fick spela på riktiga hästar.

Jag menar, varför visa en match i division III i tv varje dag, när alla vill se Champions League.

Tror även att vinnarspelet skulle få sig en knuff uppåt om trioloppen höll högre klass.

Det diskuteras även om dopning och domen mot Per Lennartsson förra veckan. Jag säger som han som åkte dit för fortkörning sa till polisen: ”Jaga riktiga bovar istället”.

Lennartsson blir avstängd i två månader för att hans häst fått i sig lite av den intelligenta värktabletten Ipren. Är det rimligt? Knappast, det känns som att ge en felparkerare tre års fängelse, eller en rödkörare nackskott.

Straffen är orimliga, böter och ajabaja räcker bra. för ingen tror väl att Lennartsson medvetet pillrat i sin häst en Ipren? En häst som han vet testas om den vinner.

Vad jag vill ha sagt är att vi självfallet vill ha en ren sport men att det ska jagas fuskare: djurplågare som använder grisfösare, milkshake och anabola.

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])