Jag hittar vinnarna – i badkaret

Micke Nybrink: Det handlar om att räkna ut hur loppet körs

SPEL

”Jag har kört loppet i badkaret.” Alla travspelare har hört uttrycket.

Det handlar om att räkna ut hur loppet körs och hitta vinnaren.

Ibland är det lätt, andra gånger svårare.

Men det är ingen dum ide.

Själv försöker jag köra loppen i det berömda badkaret så ofta det bara går.

Men det är inte alltid jag fixar det: för att lyckas gäller det nämligen att känna till de deltagande hästarnas egenskaper. Okej, hela fältet behöver man inte ha full koll på – men de som kan påverka loppscenariot är viktiga, även om det rör sig om en startsnabb lus.

Enklast är det att börja med favoriten, för att se om den är en dålig eller bra sådan. Har den framspår gäller det att räkna ut om den kan ta ledningen.

En startsnabb favorit med ett fint spår bakom bilen lever sällan farligt. Är det dessutom så att de värsta hoten har sämre lägen, bakspår eller tillägg, börjar det se extra bra ut för favoriten. Vi kan alltså, i vår badkarskörning, räkna med att favoriten antingen tar ledningen direkt eller, i värsta fall, blir släppt till spets efter 400 meter.

Okej, vad händer sen? Finns det någon stark typ som brukar komma ångande tidigt och trycka upp farten. Inte? Jaså, är det bara veka typer som vill smyga med i ryggar och spela ut speeden sista 300. Nu är det läge att dra ur proppen, plocka fram handduken och rita ner en spik för favoriten. Vi har nämligen kört loppet i badkaret och kommit fram till att han tog ledningen, fick bestämma och gled undan utan att utmanas.

’Spets och slut’ – inte så säkert...

Roligare blir det när favoriten har ett bra läge, många tror att det handlar om ”spets och slut”, men vi har badat och vet att det vankas svar om ledningen av en spetsberoende mittfältare, körd en tokig kusk som inte ens släpper under pistolhot. Då hittar vi vårt drag med bakspår, en formstark åttaoddsare, som smyger med i högt tempo och blåser förbi till lätt seger.

Såna badkarsvinnare är underbara.

Ju mer man känner till om de startande hästarna, deras startsnabbhet, deras förmåga att anfalla tidigt, reglerbarhet, desto mer avancerad kan man tillåta sig att bli. Kan man också kuskarna är det ofta enkelt att inse vem som gör första draget och skaffar sig en fördel.

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])